МЗС наказав Європі видавати спрощені візи лише певній групі журналістів

Четвер, 17 липня 2008, 08:29

Міністерство закордонних справ "поділило" журналістів на тих, які підлягають і тих, які не підлягають спрощеному візовому режиму із Євросоюзом.

Про це в четвер повідомляє радіо "Німецька хвиля" з посиланням на працівників ЗМІ, які зверталися останнім часом за дозволами на в’їзд, зокрема, до посольства Німеччини в Україні.

В посольстві неофіційно повідомили, що український МЗС та іноземні держави у січні цього року затвердили додаток до Угоди про спрощений візовий режим між Україною та Європейським співтовариством.

Згідно із ним, консульства повинні визнавати лише посвідчення журналістів, видані Національною спілкою журналістів України.

Начальник прес-служби МЗС Василь Кирилич повідомив в інтерв’ю "Німецькій хвилі", що до посольства і справді потрібно подавати документ, який засвідчує журналістську діяльність.

"Тут не йдеться тільки про Національну спілку журналістів. Там є цілі п’ять або може уже й більше інституцій, які вправі засвідчувати, що ви здійснюєте журналістську діяльність", - зазначив Кирилич.

Втім, більшість журналістів, із чим погоджується і Кирилич, не перебувають у жодних професійних спілках. У такому разі, із них буде стягуватися візовий збір 35 євро. Із членів спілок - ні.

Недостатнє відстоювання інтересів власних громадян та можливу кон’юнктурну зацікавленість у збільшенні лав НСЖУ Кирилич, однак, спростовує.

Дипломат підкреслює, пропозиції до переліку тих, хто засвідчує, що відповідна особа є кваліфікованим журналістом, вносилися Державним комітетом телебачення і радіомовлення, а також за власною ініціативою громадських організацій.

Таким чином, право спрощено оформляти документи надано членам Національного союзу журналістів України, Незалежної медіа-профспілки України, Київської незалежної медіа-профспілки, Академії української преси й Інституту розвитку регіональної преси.

Водночас, як сказано в офіційному коментарі Кирилича, Національна спілка журналістів України оформляє згадані листи-підтвердження не тільки членам спілки, але й журналістам, які працюють в інших професійних виданнях, за умови надання ними відповідного підтвердження.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування