У Франції радять Росії припинити шантажувати Україну

П'ятниця, 18 липня 2008, 09:05

Депутат Національних зборів Франції та радник президента Франції Ніколя Саркозі П’єр Леллуш вважає, що Росії слід припинити шантаж України через її наміри приєднатися до НАТО.

Про це він заявив в інтерв’ю Радіо "Свобода".

"Я гадаю, що росіяни мають припинити щодня шантажувати Україну і перетворювати питання НАТО на привид, диявольську змову Заходу. Це безглуздо", - наголосив Леллуш.

"Нехай українці вирішують самі. Я хотів би нагадати росіянами, що Росія підписала Хартію з НАТО і має поважати право інших на вибір. Росія не має права вето", - додав він.

Леллуш також зазначив, що він особисто як колишній президент Парламентської Асамблеї НАТО висловлюється за те, щоб надати Україні ПДЧ.

Щодо відносин України та ЄС, він висловився за прихильнішу політику до України.

"Я належу до тих, хто вважає, що Євросоюз, європейці загалом, надто прохолодно ставилися до України. Вони відкладали енергетичне питання, йдучи назустріч російським газовим інтересам", - сказав він.

"Україна — дуже велика країна, люди не певні, де її місце. І це також впливає на те, що дипломатія ЄС нерішуча. Я б привітав прихильнішу політику щодо України, адже вона може дати багато ЄС ", - додав Леллуш.

Він пояснив, що використав би "майбутню угоду про зону вільної торгівлі як дуже важливий документ, що готує майбутню інтеграцію, а не створює постійне місце парковки для України".

"Це моя особиста думка. Я б хотів, щоб європейці були динамічнішими, адже низка питань, які були проблематичними у минулому, більше не актуальні", - зазначив він.

"Наприклад, сільське господарство України. Його розглядали як дуже сильну зброю проти спільної аграрної політики ЄС, особливо в моїй країні. Але в часи, коли в світі стрімко зросли ціни на харчі, мати з нами Україну — це більше не проблема, це перевага", - підкреслив Леллуш.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування