Українська митниця вилучила матеріали російських журналістів. Замовні?

Понеділок, 21 липня 2008, 09:04

Співробітники української митниці вилучили відеоматеріали в журналістів російської телекомпанії "ТВ Центр", що знімали сюжет про розкол церкви в Україні.

Про це в понеділок пише газета Комерсант-Україна.

Інцидент зі співробітниками телекомпанії відбувся в аеропорту "Бориспіль". Знімальна група ТВЦ протягом тижня готувала сюжет для програми "Постскриптум" про церковний розкол в Україні й у четвер увечері мала вилетіти в Москву.

Перед реєстрацією на рейс співробітників телекомпанії запросили в окреме приміщення для проходження митного огляду, де вилучили "для перевірки" п'ять відеокасет.

"Нам сказали, що є питання з приводу знятого нами матеріалу. При цьому вони навіть не поцікавилися, на яку тему ми працювали", – розповів журналіст ТВЦ Артем Широков.

Автор і ведучий програми "Постскриптум" Олексій Пушков вважає, що митниця діяла за вказівкою спецслужб.

"Нам сказали, що перевірка може продовжуватися два-три місяці. Але це ж не перевірка, а конфіскація інформаційного матеріалу, адже через два місяці відеоряд застаріє і нікому не буде потрібний. Очевидно, була мета зробити так, щоб матеріали не потрапили до ефіру", – пояснив Пушков.

Ввечері в п'ятницю був оприлюднений короткий коментар прес-секретаря МЗС Василя Кирилича. "Цей журналіст (Артем Широков) не мав права займатися журналістською діяльністю, оскільки він не звертався за акредитацією в МЗС", – сказав він.

Відповідно до пункту 5.2 положення про акредитацію співробітників іноземних ЗМІ журналістам, що не одержали акредитацію в МЗС дозволяється "здійснювати свою діяльність як працівникам іноземних юридичних осіб", пише газета.

У свою чергу журналіст відзначає, що в нього було 12 відряджень в Україну за останні роки. "І я жодного разу не акредитувався. Та й митники вперше мимохіть згадали про акредитацію через годину і тільки після того, як вилучили в нас касети", – заявив Широков.

У суботу російський МЗС виступив із твердою заявою з цього приводу і направив в Київ ноту протесту і вимагав негайно повернути журналістам відеоматеріали.

У той же час глава інформаційно-видавничого управління УПЦ Київського патріархату єпископ Євстратій розповів, що Широков "спілкувався з ректором Православної богословської академії архієпископом Димитрієм, і в того залишилося не найкраще враження. Розуміючи, що він (журналіст) готує замовний сюжет для Росії, я вважав за потрібне просто припинити спілкування", - передав слова архієпископа Димитрія єпископ Євстратій.

"З огляду на події, що розгорнулися після, я зрозумів, що рішення було прийнято правильно", – заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування