На Сацюка можна завести ще одну справу, бо він забагато знав?

Понеділок, 21 липня 2008, 10:36

Генпрокуратура може порушити кримінальну справу проти екс-заступника глави СБУ Володимира Сацюка у випадку, якщо буде доведено, що він співпрацював з російськими спецслужбами після того, як покинув Україну.

Так вважає голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець, пише Комерсант-Україна.

"Я сам не розумію, чому Генеральна прокуратура досі не порушила проти Сацюка кримінальну справу в зв'язку з тим, що він отримав громадянство іншої держави, адже діяльність першого заступника голови СБУ пов'язана з державною таємницею", – заявив він.

Водночас колишній заступник голови СБУ Олександр Скипальський пояснив, що людина, яка має доступ до державної таємниці, протягом п'яти років після звільнення його від займаної посади не має права переїжджати на постійне місце проживання в іншу державу, не погодивши це з відповідним відомством, у даному випадку з СБУ.

Він також категорично не згодний з тим, що перший заступник голови СБУ не цікавий російській стороні як джерело інформації.

"Ці міркування умовні. У будь-якій країні, навіть якщо спецслужба нічого із себе не представляє, перший заступник її керівника напевно бував на нарадах державного рівня в Кабінеті міністрів, Раді національної безпеки", - сказав він.

Сацюк обіймав посаду першого заступника голови СБУ з 30 квітня по 13 грудня 2004 року і, відповідно, мав доступ до держтаємниці.

"Доступ до інформації в нього такий же, як і в голови, тому що у випадку його відсутності перший заступник заміщує голову СБУ", – сказав депутат від БЮТ Андрій Кожем’якін, який обіймав посаду заступника голови СБУ з квітня по вересень 2005 року.

Водночас депутат від НУ-НС Геннадій Москаль, який обіймав посаду заступника голови СБУ з січня по квітень 2007 року, вважає, що інформація, якою володіє Сацюк, "не представляє цінності навіть для парагвайської розвідки, не говорячи вже про ФСБ Росії".

На питання, що міг розповісти Сацюк компетентним органам Росії, Москаль відповів:

"Ні хрєна! Не плутайте СБУ з колишнім КДБ СРСР. Вже усе продано".

При цьому Москаль заявив, що давно знає про те, що Сацюк прийняв російське громадянство.

"Росія надала йому громадянство на підставі того, що його переслідували в Україні з політичних мотивів", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування