Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС дасть Україні асоціацію, але без перспективи членства?

Понеділок, 21 липня 2008, 13:38

Позиція Європейської комісії, а також настрої групи країн - членів ЄС свідчать про те, що Україна може одержати угоду про асоціацію з ЄС, але з "вихолощеною суттю" щодо чіткої перспективи членства.

Про це сказав високопоставлений представник Єврокомісії, а також представник дипломатичних кіл "Інтерфакс-Україна" на умовах анонімності.

"Назва нової угоди і визначення, що розуміти під цією назвою, буде частиною дискусії у вівторок. Якщо ви озаглавите це як угоду про асоціацію, у будь-якому випадку, до документу необхідно включити положення, що це не означає негайної перспективи входження для України (у ЄС), що це не призведе до статусу кандидата", - заявив представник Єврокомісії.

Як відомо, у вівторок відбудеться засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ, на якому буде розглядатися хід переговорів щодо нової посиленої угоди Україна-ЄС.

Щодо позиції Києва, який наполягає на перспективі членства, співрозмовник сказав:

"Це те, що ЄС у даний момент Україні дати не може. Але якщо в угоді ви чітко зафіксуєте, що це (назва документу як угоди про асоціацію) не тягне за собою статус кандидата - у нас не буде проблем з формулюванням. Це те, чого ми маємо намір досягти", - підкреслив він.

За словами єврочиновника, це питання буде обговорюватися протягом усього літа з українською стороною до початку самміту ЄС для того, щоб сторони прийшли до спільного розуміння.

Дипломат високого рангу також сказав, що нинішнє засідання Ради ЄС є "одним із кроків" по підготовці до самміту ЄС.

"Ми повинні підготуватися до самміту, який буде дуже важливою стадією переговорів по новій поглибленій угоді - до 9 вересня головні положення документу повинні бути як можна більш чіткими", - пояснив він.

Говорячи про позицію ЄС щодо надання Києву перспективи членства в ЄС, дипломат зазначив, що є низка країн, розташованих географічно поруч з Україною, які вважають очевидним, "що Україна може бути членом (ЄС), і це має бути визнано саме в такий спосіб (укладанням договору про асоціацію і визнання перспективи членства в преамбулі)".

"Але є й інші, для яких мандат на переговори з Україною був виданий у рамках Європейської політики сусідства (яка не передбачає перспективи членства). І є позиція, яка теж протилежна: про те, що ми повинні бути обережні в цьому плані, як повинні бути обережні і щодо розширення взагалі", - сказав він.

Співрозмовник підтвердив, що Франція, яка головує на даний момент у ЄС, підтримує укладання угоди про асоціацію. Разом з тим, він зазначив, що значна група країн Євросоюзу виступає проти, відмовившись при цьому назвати ці країни.

"Угода про асоціацію - одна з гіпотетичних можливостей", - пояснив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування