МЕРКЕЛЬ БАЧИТЬ АСОЦІЙОВАНЕ ЧЛЕНСТВО УКРАЇНИ В ЄС, АЛЕ НЕ БІЛЬШЕ

Понеділок, 21 липня 2008, 15:24

Нова угода Україна-ЄС можна характеризувати як угоду про асоційоване членство України, вважає канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Про це вона заявила на спільній прес-конференції з Віктором Ющенком.

"Особливо позитивно було відзначено роботу над підписанням поглибленої угоди. Восени відбудеться зустріч ЄС-Україна під головуванням Франції. Ми можемо уявити, що глибина цієї угоди означає не лише угоду про посилене співробітництво, але її можна класифікувати як угоду про асоційоване членство. І це означає суттєвий крок", - зазначила Меркель.

Водночас вона наголосила, що навіть ця угода не означає автоматичного вступу до ЄС.

"Не слід це плутати з конкретними перспективами вступу до ЄС. Але це доволі тісне наближення до Європейського Союзу через статус добросусідської політики, який практикуємо в наших відносинах з багатьма країнами", - наголосила Меркель.

Водночас президент Ющенко висловив сподівання, що в Евіані буде підписано політичну частину поглибленої угоди, а решту часу буде відведено на переговори по формуванню зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

"Моє сподівання, що за місяців 10-12 ми завершимо переговори і по економічному блоку питань", - наголосив Ющенко.

"Переконаний, що ми робитимемо все, щоб в першому-другому півріччі 2009 року підійти з проектом по зоні вільної торгівлі", - запевнив президент.  

На запитання про можливість приєднання України до ЄС, Меркель наголосила, що на базі Ніццького договору не можна говорити про приєднання будь-кого до ЄС.

"І я сказала пану президенту, що я не належу до тих, хто дає обіцянки, які неможливо дотримати", - підкреслила Меркель.

"Автоматизму в плані членства не існує і це питання не стоїть на порядку дня", - заявила канцлер.

Натомість Ющенко зазначив, що в Україні ніколи не складалося враження, що наша дорога до ЄС чи НАТО "є автоматичною".

"Наша дорога до ЄС не легкою, але ми легкості і не чекаємо. ... Очевидно, справа в іншому, коли ми говоримо про європейську перспективу, ми повинні усвідомлювати шлях, вимоги, які стоять перед країною, щоб дорогу осилити", - сказав він.

"Нам дуже важливо знати порт приписки, щоб потім вибирати, який вітер для нас попутний, а який - ні", - пояснив Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування