Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко хоче пов'язати Україну та ЄС трубою

Понеділок, 21 липня 2008, 16:12

Президент Віктор Ющенко впевнений у тому, що Україна є надійним транзитером енергоносіїв до країн Європейського Союзу.

Про це він заявив під час спільної з Федеральним канцлером Німеччини прес-конференції у Києві.

"Ми є країна, яка експортує більше 80% всього російського газу до країн Європейського Союзу, і ми розуміємо, наскільки відповідально треба ставитися до цієї унікальної місії. Ми будемо ретельно виконувати взяті на себе зобов'язання", - підтвердив Ющенко, повідомляє прес-служба президента.

Він нагадав, що Україна підписала міжнародні гарантії безпеки транзиту газу по своїй території, і не було обставин, коли б ці позиції були порушені з її боку.

Ющенко наголосив, що українська ГТС є частиною європейського енергетичного ринку.

"Українська газотранспортна система - це тема, яка могла б конструктивно працювати на стабільність європейського газового ринку. Ми хотіли, щоб Європейський Союз розглядав транзитні і нафтові, і газові можливості України як складову частину європейського об'єднаного ринку", - сказав президент.

Водночас Меркель наголосила, що у стратегічному плані доцільно говорити про єдині мережі поставок нафти і газу від Балтійського до Чорного і Каспійського морей

"Немає сенсу, щоб країни ЄС мали свій план незалежно від України (по транспортуванню газу). І з сусідніми країнами укладали якісь плани. Потрібно створювати єдину систему, яка б забезпечувала надійність поставок як через Україну, як країну-транзитера, так і з російських джерел, або з джерел, які знаходяться у центральноазіатських країнах", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування