На low-cost авіакомпанії може переметнутися близько 46% пасажирів "Укрзалізниці"

Понеділок, 21 липня 2008, 19:03

З приходом на український ринок низкобюджетних авіакомпаній залізниці можуть у майбутньому втратити близько 46% своїх пасажирів, вважають аналітики консорціуму "Менеджмент консалтинг груп" (МКГ).

"У стратегічній перспективі авіадискаунтери становлять загрозу пасажирському секторові "Укрзалізниці". Потенційний склад майбутніх клієнтів авіадискаунтерів в Україні - це 46% пасажирів купейних вагонів на залізничному транспорті, що бажають добратися до місця призначення в 5-10 разів швидше, заплативши однакові або менші гроші", - йдеться в офіційному прес-релізі МКГ.

У той же час, на думку експертів консорціуму, у короткостроковій перспективі прихід low-cost авіаперевізників вигідний "Укрзалізниці", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Додаткові можливості авіатранспорту з покриття сезонних піків пасажирських перевезень дозволить "Укрзалізниці" скоротити збитковість пасажирських перевезень за рахунок зменшення витрат на підготовку і проведення додаткових перевезень пасажирів у періоди сезонних піків, а зекономлені кошти пустити не на ремонт украй зношених вагонів, з яких формуються додаткові потяги, а на покупку сучасного пасажирського вагонного парку", - відзначається в повідомленні.

У МКГ думають, що єдиною можливістю, що дозволить залізницям організувати ефективну конкуренцію з іншими видами транспорту, є масове запровадження швидкісних і денних прискорених пасажирських потягів.

У Європі швидкісний пасажирський залізничний рух майже цілком замістив внутрішні авіаційні рейси на відстані до 600 км і автобусне повідомлення на відстані понад 150 км.

В Україні запровадження прискореного пасажирського повідомлення зі швидкостями до 160 км/год уже дозволило зв'язати комфортабельними денними потягами міста на відстані до 500 км", - відзначає прес-служба МКГ.

Як повідомлялося, дочірня структура угорського low-cost перевізника Wizz Air - компанія "Візз Ейр Україна" з 11 липня почала виконувати регулярні рейси усередині України.

Підприємство здійснює чотири рейси на тиждень за маршрутом Київ - Львів, по 10 рейсів на тиждень за напрямками Київ - Сімферополь і Львів - Сімферополь, а також чотири рейси в тиждень між Києвом і Одесою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування