Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міллер назвав Тимошенко свою ціну на газ

Середа, 23 липня 2008, 09:18

Глава правління "Газпрому" Олексій Міллер запропонував Україні з 2009 року платити не менш 315 доларів за тисячу кубометрів газу.

Про це в середу пише газета Комерсант-Україна з посиланням на джерела в апараті прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

"У ході переговорів Олексій Міллер запропонував починаючи з 2009 року перейти на так зване "формульне ціноутворення" на газ, що поставляється з Росії,", - пише видання.

Як пояснює газета, формула базується на середній світовій ціні на нафту за останні три місяці, з якої віднімаються ціна транзиту і знижка на поступовий перехід на європейські ціни.

"За такою формулою ціна на газ у 2009 році для України досягне 75-80% від вартості газу в Польщі. Якщо виходити із сьогоднішніх цін на газ для Польщі – $420 за тисячу кубометрів, то Україна зможе придбати газ не дешевше $315 (зараз $179,5 за тисячу кубометрів)", - відзначає видання.

"У той же час, за словами пана Міллера, ціна газу для європейських країн у наступному році складе близько $500 за тисячу кубометрів. А це означає, що ціна для України буде не менше $400 за тисячу кубометрів", - говориться в статті.

Також газета відзначає, що у відповідь Тимошенко знову запропонувала цілком відмовитися від участі в поставках газу посередника в особі RosUkrEnergo.

Але Міллер відзначив, що RosUkrEnergo має врегулювати фінансові питання між "Газпромом" і "Нафтогазом", що залишається боржником російської монополії (борг за II квартал перевищує $800 млн).

За словами джерела видання, Тимошенко в черговий раз обіцяла погасити всі борги до 1 серпня, а пропозицію по формулі ціни порекомендувала Міллеру погодити з президентом Віктором Ющенком.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування