Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США допоможе збільшити Україні транзит газу?

П'ятниця, 25 липня 2008, 10:20

Сполучені Штати хочуть обговорити з українським керівництвом можливість здійснити проект, який мав би збільшити транзит газу через Україну на 19 мільярдів кубометрів на рік.

Про це повідомляє Радіо "Свобода" з посиланням на помічника державного секретаря США Метью Брайза.

Водночас Брайза, який повідомив про це у Брюсселі напередодні свого від’їзду до Києва, не уточнив подробиць проекту.

Він лише сказав, що цей проект має на меті усунути "вузьке місце" в українській газотранспортній мережі на кордоні зі Словаччиною.

Новий проект, у якому зацікавлені США, мав би бути створений "із нуля" на підставі вже наявного меморандуму про порозуміння між Україною, Росією й Німеччиною і повністю ґрунтуватися на міжнародних стандартах прозорої діяльності.

За словами чільного представника держдепартаменту США, цей проект в Україні не повинен бути залежним від того, чи втримається при владі той чи інший уряд.

"Дуже важливо, чи буде належна політична воля, щоб розірвати негативне коло непрозорості й корупції в енергетичному секторі", – сказав Брайза.

Україна є головним транзитером російського і середньоазійського газу до країн Європи.

Але через регулярні російсько-українські суперечки навколо газу Євросоюз готує й інші шляхи постачання в обхід України – такі, як планований газогін "Набукко" вартістю в 12 мільярдів доларів.

Проект, про який говорив американський урядовець, коштував би лише близько 800 мільйонів доларів і при цьому надав би пропускну можливість у приблизно дві третини від потужності "Набукко".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування