У Ющенка попереджають, що скоро Росія зможе обійтися без труби України

Понеділок, 28 липня 2008, 17:24

Україна поступово втрачає статус транзитної нафтової держави, заявляє перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.

"Із наявної можливості перекачування 67 мільйонів тонн нафти ми перекачуємо ледве 33", - сказав він на брифінгу в понеділок.

За словами Шлапака, Україна щороку втрачає по 5-10% транзиту по наявних сьогодні маршрутах.

Реклама:

Крім того, представник секретаріату заявив про те, що "сусіди України, в першу чергу росіяни, ведуть надзвичайно активну, якщо не сказати агресивну, політику щодо своїх транзитних потужностей".

"Мета росіян зрозуміла з точки зору їхніх національних інтересів – контролювати всі енергоносії, що поступають в Європу, через чиї б держави не були прокладені транзитні потужності", - пояснив Шлапак.

За його словами, у разі реалізації Росією кількох транзитних проектів в обхід України, вона зможе обійтися без транзитних потужностей таких держав, як Україна, Білорусія та Польща.

ВІДЕО ДНЯ

"На моє глибоке переконання, сьогодні Україна потребує суттєвого переосмислення своєї ролі як транзитної енергетичної держави", - сказав Шлапак.

"Потрібні нові ідеї, потрібні нові переговори, можливо, потрібна участь у проектах, що сьогодні опрацьовуються, потрібні нові переговори з нашими партнерами в Білорусії та Польщі", - додав він.

Таким чином, зазначив Шлапак, ключовими цілями для України є запуск у повному обсязі трубопроводу Одеса-Броди в аверсному режимі та диверсифікація маршрутів поставок нафтового ресурсу як в Україну, так і в Європу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування