Держдеп США: чим швидше Україна отримає ПДЧ, тим швидше Росія припинить тиск

Вівторок, 29 липня 2008, 09:35

Чим швидше НАТО надасть Україні ПДЧ, тим швидше Росія припинить тиск на Київ, заявив заступник помічника держсекретаря США з питань Європи і Євразії Девід Меркель, який наприкінці минулого тижня відвідав Україну.

В інтерв'ю "Газеті 24" Меркель запевнив, що США не мають наміру припиняти підтримку Києва, навіть незважаючи на мінливість політичної ситуації в Україні.

"Україна – дуже важлива країна, вона досягла значних успіхів. США готові працювати з Україною, щоб допомогти їй реалізувати поставлені цілі", - зазначив він.

"Просування вперед прискорилося саме останнім часом. У нас твердий намір і надалі працювати з українськими колегами над наявними завданнями", - додав американський чиновник.

Меркель також упевнений, що заклики колишнього держсекретаря США Генрі Киссінджера до американського керівництва не втручатися в сферу інтересів Росії й не просувати Україну в НАТО не можуть знайти "розуміння" в американської адміністрації.

"Якщо діяти з позиції: мовляв, необхідно віддати Росії її сферу інтересів і не розвивати відносин з її сусідами, оскільки це дратує Росію, то тоді Москва буде знати, що в неї є важіль впливу. Тоді сфера її інтересів просто почне ставати ширше, ширше і ширше. У той же час поле наших переговорів із Росією буде ставати усе вужче, вужче і вужче", - вважає представник Держдепу.

"Найважливіше, що в такому випадку ми принесемо в жертву не тільки свої інтереси, але й суверенні права й устремління України. Україна є суб'єктом цих дискусій, а не об'єктом домовленостей між кимсь. США відгукуються на курс уряду і президента України, які заявили про рух убік НАТО. Треба пам'ятати: це Україна і Грузія хочуть приєднатися до НАТО, а не НАТО хоче вступити в Україну. Україні нічого не нав'язується", - додав він.

Водночас, на питання чи не відмовить НАТО Україні в наданні ПДЧ і в грудні цього року, Меркель сказав: "Я не знаю. Ми і багато союзників по НАТО упевнені в тому, що процес ПДЧ повинен початися. І, як я вже підкреслював, ми твердо стоїмо на цій позиції. Ми дуже наполегливо працюємо з тими союзниками, які не упевнені, що цей процес повинен початися. Ми зробимо за час, що залишився, усе, що в наших силах…"

"Україна повинна сама докласти максимальні зусилля, щоб бути кращим кандидатом. Уряд повинен бути наполегливим і не повинен давати привід засумніватися в тому, що він хоче почати процес ПДЧ", - зазначив американський чиновник.

За його словами, "у міжнародному аспекті всі, скоріше, зауважують, що розвертається драма у внутрішній політиці, і не бачать, що відбувається з такими важливими питаннями, як просування в напрямку ПДЧ, економічна реформа або антикорупційна боротьба – український уряд працює над цими питаннями, але він надто відволікається..."

Меркель також повідомив, що на початку вересня відбудеться зустріч двосторонньої консультативної групи, з чим і пов'язаний його візит, у ході якого він зустрічався із секретарем РНБОУ, головами Міноборони, Мінекономіки, Мін'юсту, МВС і МЗС.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...