У МВФ вважають, що світова криза затягнеться

Вівторок, 29 липня 2008, 11:54

Експерти Міжнародного валютного фонду вважають, що світові фінансові ринки усе ще слабкі, а індикатори системних ризиків залишаються на досить високому рівні навіть після року з початку кредитної кризи.

Про це у вівторок пише Financial Times з посиланням на звіт фонду, передає "Інтерфакс-Україна".

МВФ побоюється, що зниження темпів зростання економіки США може продовжитися в результаті потрясінь, які не припиняються, на фінансовому ринку.

З іншого боку, ціни на будинки знизилися вже й у декількох європейських економіках, включаючи Великобританію, що є індикатором подальшого збільшення проблем на цих ринках.

МВФ заявив, що в той час як можливість збільшення втрат по кредитах класу subprime у США "більшою частиною визнана" учасниками ринку, фінансові установи зіштовхнулися із серйозними проблемами вже і по інших видах позик.

"На тлі подальшого зниження цін на житло й уповільнення економічного росту якість кредитування почала погіршуватися на багато видів позик", - говориться в звіті.

Падіння вартості акцій банків значно ускладнило процес залучення капіталу, що негативно позначається на фінансових показниках.

Відповідно до оцінок фахівців МВФ, списання фінансових компаній по усьому світу з початку минулого серпня досягли приблизно $400 млрд. При цьому фонд відзначив, що обсяг утрат "перевищив обсяг залученого капіталу".

Більше того, МВФ підтвердив, що, за його оцінками, сумарні втрати від нинішнього циклу фінансової кризи можуть досягти $940 млрд. У цю суму входять як утрати від переоцінки ринкової вартості компаній, так і втрати, пов'язані зі списаннями по безнадійних кредитах.

МВФ зі схваленням констатує, що шляхом втручання з боку Мінфіну і Федеральної резервної системи в діяльність фінринку США поки вдається стримувати деякі системні ризики.

Однак у звіті також звертається увага на те, що "сутність стратегічних рішень і обсяг підтримки стали предметом серйозного обговорення" в останні місяці, що можна трактувати як увічливу форму твердження, що владі США варто надати фінансовим компаніям ще велику підтримку, відзначає FT.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News