Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російська церква заявляє, що не допустить "реваншу" українських "розкольників"

Вівторок, 29 липня 2008, 12:14

У Російській православній церкві не виключають спроб реваншу збоку розкольників православної церкви в Україні і готові протистояти цим спробам.

"Звичайно, такі спроби будуть", - сказав у вівторок на прес-конференції в Москві митрополит Смоленський і Калінінградський Кирило.

"У мене немає прекраснодушного, оптимістичного погляду на майбутнє. У нас немає підстав для такого прекраснодушного оптимізму. Але наша задача полягає в тому, щоб протистояти всім цим небезпекам, виходячи з нашої віри, з наших переконань і спираючись на допомогу Бога", - додав він.

Говорячи про можливу зміну канонічного статусу Української православної церкви, митрополит зазначив, що цього не буде допущено.

"Великий тиск чинився і чиниться на Українську православну церкву. Від неї вимагають якихось кроків зі зміни канонічного статусу", - сказав митрополит Кирило.

Він зазначив, що 23 липня в Києво-Печерській лаврі відбулося розширене засідання синоду Української православної церкви, на якому блаженнійший митрополит Володимир запропонував архієреям висловитися з приводу того, чи варто змінювати канонічний статус церкви.

"Усі виступаючі, за винятком одного архієрея, виступили з гарячою підтримкою збереження єдності нашої церкви, і заявили, що жодної зміни канонічного статусу вони не допустять", - зазначив священнослужитель.

За його словами, така ж думка була продемонстрована українцями, які зустрічали патріарха Алексія II.

"Я бачив тисячі православних людей, які так вітали патріарха, як я не пам'ятаю за все життя. Хтось сказав, що це нагадувало зустріч визволителів - така радість була серед українців", - сказав митрополит Кирило.

Він додав, що це була реакція "колосальної підтримки тієї простої істини, що колись була сказана одною преподобною і богоугодною людиною: Росія - Україна - Білорусь - це і є свята Русь".

Кирило також заявив, що церковний розкол "може бути подоланий тільки церковними засобами".

"Жодні політичні схеми не спрацюють. Втручання політиків породять ще 1-2-3 поділи. Нічого доброго з цього не вийде", - заявив митрополит.

"Я не думаю, що одразу усе заспокоїться. Я не думаю, що нашу церкву чекають легкі часи в Україні. Можливо, хтось захоче взяти реванш за те, що відбулося. Але я б хотів звернутися до всіх цих гарячих голів. Потрібно зрозуміти одну просту річ: церква живе за своєю внутрішньою логікою 2000 років. І чого тільки в цей час не було", - додав він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...