Ні дня без Тимошенко. Балога хоче, щоб прем’єрку "пробрало"

Вівторок, 29 липня 2008, 13:25

Глава секретаріату президента Віктор Балога заявляє про низький рівень фінансування урядом соціальних програм.

Про це сказано у заяві Балоги, повідомляє прес-служба президента.

"Проаналізувавши офіційну статистику виконання Держбюджету за перше півріччя цього року", Балога зазначив, що "фінансування соціальних програм, очевидно, випало з переліку пріоритетних завдань Кабінету Міністрів під керівництвом Юлії Тимошенко".

За його даними, хоча на кореспондентських рахунках зараз накопичено близько 20 млрд. гривень, лише 63 бюджетні програми (7,1 % від всієї кількості) фінансуються повністю.

Зовсім не розпочато виконання 139 програм, а асигнування на 50 програм менші 5% від обсягу, запланованого на цей період.

"Складається враження, що єдине завдання уряду в бюджетній сфері - це забезпечити красиву цифру надходжень, аби вкинути суспільству чергову порцію переможних звітів про наповнення державної скарбниці", - заявляє Балога.

За його словами, керівники місцевих органів влади, бюджетних установ "постійно скаржаться на те, що уряд не дає ані копійки на гуманітарні програми, які мають бути втілені саме зараз, а не колись, через кілька місяців".

"Це різко дисонує з невпинними піар-заявами урядовців про соціальну спрямованість Держбюджету", - сказав Балога.

Зокрема, він заявив про недостатнє фінансування урядом програм охорони здоров'я, заходів щодо підтримки соціального захисту дітей, програм інформатизації освітніх закладів, програми державної підтримки шахт, охорони праці та підвищення рівня техніки безпеки на копальнях.

"Напевно, від цієї статистики прем'єра має пробрати не менше, ніж від екскурсії в шахту. Втім, роздавати обіцянки під спалахи фотокамер набагато приємніше, ніж підтверджувати їх на ділі", - зауважив Балога.

Особливу увагу керівник президентського секретаріату звернув на стан фінансування програм в агропромисловому комплексі, "що має виняткове значення з огляду на стрімке здорожчання харчових продуктів як у нашій країні, так і в світі".

Водночас Балога констатував, що уряд дещо збільшив виділення коштів на культурну сферу, "хоча темпи асигнувань вельми мляві".

Він також підкреслив, що стан фінансування державних програм залишатиметься під постійним контролем президента.

"На сьогодні є всі підстави вимагати від уряду звіту щодо бюджетних видатків на соціальну сферу. Потрібно популістські гасла трансформувати у відповідальність за зроблене, а точніше - за невиконані зобов'язання", - заявив Балога.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування