Ющенко знову направив парламенту свій проект бюджету

Вівторок, 29 липня 2008, 18:54

Президент Віктор Ющенко направив до Верховної Ради проект закону про внесення змін до державного бюджету, визначивши його як невідкладний для позачергового розгляду парламентом.

Про це у вівторок повідомляє прес-служба президента.

Законопроект розроблено у зв'язку з необхідністю проведення невідкладних робіт з подолання наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях.

Проект Закону спрямований на забезпечення фінансування заходів щодо ліквідації наслідків стихійного лиха шляхом встановлення відповідних бюджетних призначень.

У поданому президентом законопроекті пропонується збільшити доходи Державного бюджету на 4392,0 млн.грн., у тому числі за загальним фондом - на 3636,6 млн. грн., за, спеціальним фондом -755,4 млн. грн.

Також пропонується збільшити видатки Державного бюджету на 4392,0 млн. грн., у тому числі за загальним фондом - на 3636,6 млн. грн., за спеціальним фондом -755,4 млн. грн.

Відповідно до законопроекту президента, додаткові видатки Державного бюджету передбачено спрямувати на ліквідацію наслідків стихійного лиха на об'єктах дорожнього господарства державної власності - 801,9 млн. грн., з них 46,5 млн. грн. за загальним фондом та 755,4 млн. грн. за спеціальним фондом.

Також пропонується спрямувати додаткові видатки на проведення аварійно-рятувальних робіт, тощо - 3090,1 млн. грн. та на збільшення резервного фонду - 200 млн. гривень.

При цьому Ющенко наполягає на тому, що необхідно використовувати реальні джерела збільшення доходів державного бюджету.

На його думку, скасування в поточному році вексельної форми розрахунків зі сплати ПДВ при митному оформленні товарів та підвищення митної вартості товарів дозволило забезпечити виконання планових показників за зазначеним видом доходів у першому півріччі поточного року на 141,3% (67% від плану на рік), що дає підстави збільшити прогнозні показники ПДВ з ввезених в Україну товарів. Таке збільшення пропонується у обсязі 3636,6 млн. грн. (за загальним фондом).

Крім того, у першому півріччі поточного року до спеціального фонду державного бюджету мобілізовано акцизного збору із ввезених на територію України товарів 73,5% від плану на рік. У зв'язку з цим пропонується збільшити доходи до спеціального фонду за цією статтею на 755,4 млн. грн.

Використання ж ризикових джерел додаткових доходів, зокрема таких як збільшення ставок податків і зборів у середині бюджетного року, Ющенко вважає за неможливе, оскільки це може призвести до невиконання доходної частини бюджету, що поставить під загрозу фінансування в повному обсязі заходів з ліквідації стихійного лиха.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування