У Московському патріархаті продовжують зловтішатися з невдач Ющенка

Середа, 30 липня 2008, 11:22

Президент Віктор Ющенко в ході урочистостей на честь 1020-річчя Хрещення Русі так і не зміг домогтися "легалізації" українських розкольників, вважають у Російській православній церкві.

Про це сказав в.о. секретаря зі зв’язків церкви і суспільства Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату священик Георгій Рябих, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"По правді сказати, розрахунки Ющенка на візит патріарха Константинопольського не виправдалися. На всіх офіційних заходах ніде не було представників розкольницьких юрисдикцій", - сказав він.

На його думку, якщо раніше для багатьох українців "слова про те, що розкольники не визнані світовим православ'ям, був чимось ефемерними і незрозумілим, то тепер усі власними очима побачили, що це означає".

"Яке б вшанування президент не намагався чинити Константинопольському патріарху, він не зміг домогтися того, щоб той показався на публіці з лідерами розколу", - зазначив отець Георгій.

Водночас він визнав, що Ющенко "формує стиль політики, що вписується в парадигму православної цивілізації", і в цьому сенсі "може бути прикладом для російських, білоруських і молдавських політиків, які часом дистанціюються від релігійних тем і не знають, як з ними правильно поводитися".

"Може, я висловлю крамольну думку, однак Віктор Ющенко говорить привабливо для православних віруючих. Його слова про християнську основу громадського життя не здаються штучними. Відчувається, що вони є плодом його внутрішніх міркувань і релігійного досвіду", - заявив отець Георгій.

Однак, на його думку, Ющенко програє від того, що свій курс, орієнтований на традиції православної цивілізації, вибудовує "на боротьбі з Московським патріархатом", тоді як він "міг би домогтися кращих результатів, якби були вибудовані конструктивні відносини з Російською православною церквою".

"Справжня кампанія з замовчування візиту Святійшого Патріарха Алексія II до Києва і применшення його значення уявляється настільки цинічною і противною євангельському духу, що це може не вилікувати розкол в Україні, а тільки ще більше його збільшити", - вважає отець Георгій.

Як відомо, раніше в Російській православній церкві заявляли, що не допустять "реваншу" українських "розкольників", а також говорили, що Алексію в Києві не влаштовували потрібних почестей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування