Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Затулін вважає продовження дружби Росії з Україною зрадою

Середа, 30 липня 2008, 13:39

Автоматичне продовження дії "великого" російсько-українського договору про дружбу, співробітництво і взаємодопомогу малоймовірне.

Таку думку на прес-конференції висловив перший заступник глави комітету Держдуми Росії у справах СНД і зв'язкам зі співвітчизниками Костянтин Затулін, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Переконаний, що автоматичного продовження російською стороною договору не буде. Його автоматичне продовження виставило б владу Росії в непривабливому світлі й означало б зраду щодо російськомовних співвітчизників, що проживають в Україні", - сказав депутат.

Він нагадав, що 1 жовтня поточного року спливає термін, коли сторони можуть заявити про призупинення подальшої дії цього договору.

Якщо ж цього не буде зроблено, то договір, 10-річний термін дії якого спливає 1 квітня 2009 року, автоматично повинен бути продовжений ще на 10 років.

"Прагнення України в НАТО ми розглядаємо як загрозу безпеці Росії і як істотне порушення статті 6 російсько-українського договору", - наголосив Затулін.

Він вважає, що дія цього документу "може бути продовжена тільки якщо Україна відмовиться від своїх планів вступу в НАТО й одночасно підпише з Росією угоду, що гарантує невступ обох сторін без згоди одна одної в які б то не було міжнародні блоки".

Затулін, що також є координатором депутатської групи Держдуми зі зв'язків з Верховною Радою України, вважає, що у вересні, коли почнеться осіння сесія, нижня палата російського парламенту не повинна ухвалювати будь-якої заяви щодо неможливості пролонгації "великого" договору.

"Ми вже означили свою позицію щодо цього, коли прийняли відповідну заяву 4 червня", - пояснив депутат.

Торкаючись обставин свого випровадження із Сімферополя 25 червня на підставі нового рішення української влади про річну заборону для нього відвідувати територію України, Затулін зазначив, що не тільки в українських, але й у російських ЗМІ було чимало чуток і неточностей із висвітлення даного інциденту.

"Писали, що я нібито задумав ледь не змову із замахом на території України. Стверджували, що тут на мене навіть заведено кримінальну справу. Тож, хочу заявити: немає ніяких слідів цієї кримінальної справи", - підкреслив російський парламентарій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування