США подобається Тимошенко, але вона для них - не фаворит

Середа, 30 липня 2008, 21:22

Незалежно від того, хто стане наступним президентом США, вони й надалі підтримуватимуть український "суверенітет, демократію та право обирати майбутнє".

Про це в інтерв’ю 5 каналу заявив заступник держсекретаря США Деніел Фрід.

"Я не думаю, що буде якась різниця. Ми єдині як нація у своїх намірах підтримувати добрі відносини з Україною", - сказав він.

При цьому Фрід зазначив, що США так само не має "фаворитів" серед українських політичних сил і співпрацюватимуть з будь-яким українським урядом.

"Я дуже поважаю Юлію Тимошенко як прем’єр-міністра, однак у нас немає фаворитів. Ми будемо співпрацювати з будь-яким прем’єром, якого обере Україна", - сказав він.

"Ми хочемо демократичного партнера в особі України. Мені все одно, який уряд українці оберуть, якщо цей уряд обиратимуть в демократичний спосіб і коли він залишатиметься функціональним. Ми хочемо функціональний сильний український уряд. Мені все одно, чи він буде помаранчевим, блакитним, різнокольоровим... Мені потрібен партнер, з яким я можу співпрацювати", - додав Фрід.

Водночас заступник Держсекретаря США зазначив, що "тривалий політичний безлад в Україні означає", що двосторонні стосунки втрачають "можливість, час".

"Ми хочемо працювати з українським урядом результативно, мати спільний підхід до спільних проблем і ми дуже на це розраховуємо", - сказав він.

На питання, чи може вплинути думка Росії на надання Україні ПДЧ на наступному самміті НАТО, Фрід відповів:

"Я думаю, що в є європейців є цілий список питань. Багатьох може турбувати реакція Росії. Однак мені здається, що європейців може турбувати наявність двох точок зору в самій Україні. Думаю, найкраще, що українці можуть зробити у цій ситуації – це висловити єдину думку – хочуть вони самі приєднатися до НАТО чи ні".

"Жодна країна - ані Росія, ані будь-яка інша, яка не хоче до НАТО – не може ветувати рішення Альянсу (щодо надання Україні ПДЧ). НАТО саме ухвалює рішення", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування