Росія здивувалася, чому Україна командує її флотом

Неділя, 10 серпня 2008, 22:49

У Росії викликають здивування тон і зміст заяви МЗС України, що стосується направлення кораблів ВМФ Росії, що входять до складу Чорноморського флоту, для цілей патрулювання морських просторів біля узбережжя Абхазії.

Про це йдеться в коментарі Департаменту інформації й друку МЗС Росії, передає Ліга.net.

"У заяві, зокрема, висловлюється заклопотаність тим, що Україна може бути втягнена в збройний конфлікт. Вважаємо, що українській стороні варто було б задуматися про це тоді, коли вона поставляла озброєння стороні, яка почала цей конфлікт", - відзначили представники російського зовнішньополітичного відомства.

У МЗС підкреслили, що російська сторона діє відповідно до міжнародного права, зокрема, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між РФ і Україною 1997р., а також Угодою між РФ і Україною про статус і умови перебування Чорноморського флоту РФ на території України, насамперед, положеннями його статей 6 й 8.

"Хотіли б відзначити, що ніщо в згаданих договорах не вповноважує українську сторону визначати форми ведення російським флотом його діяльності", - заявили представники МЗС РФ.

За їхніми словами, метою операції російських військово-морських сил біля узбережжя Абхазії є забезпечення умов для захисту російських громадян. МЗС РФ обіцяє, що застосування сили буде здійснюватися тільки з метою реалізації невід'ємного права російської сторони на самооборону.

"Таким чином, заходи, які українська сторона погрожує застосувати, не відповідали б згаданим російсько-українським договорам і були б недружніми стосовно Російської Федерації", - підсумували в МЗС Росії.

Разом з тим, статс-секретар, заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін заявив, що заява українського МЗС щодо подій у Південній Осетії є досить цинічною.

"У тому, що стосується Чорноморського флоту, то він був і залишається фактором стабільності й безпеки в Чорноморському регіоні. Те, що наші кораблі вийшли й зайняли позиції біля берегів Абхазії, викликано все тими ж подіями, які відбулися в Цхінвалі, і ми не хочемо, щоб вони повторилися в Абхазії. Це цілком природна акція", - відзначив чиновник.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...