Ющенко вимагає, щоб Тимошенко зупинила перетворення України на смітник

Понеділок, 11 серпня 2008, 13:19

Президент Віктор Ющенко вимагає від уряду профінансувати програму поводження з твердими побутовими відходами.

Відповідного листа глава держави направив до Кабінету міністрів, заявив заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.

У своєму листі Ющенко висловлює занепокоєння з приводу державної екологічної політики в частині поводження із твердими побутовими відходами, повідомляє прес-служба президента.

Темпи утворення відходів щорічно зростають, що зробило проблему поводження з ними однією з головних у сфері охорони довкілля та створення безпечних умов для життєдіяльності населення країни, зауважується у листі.

За оцінкою президента, така ситуація є безпрецедентною для Європи. Ющенко констатує, що в Україні щороку накопичується більше 50 мільйонів кубічних метрів твердих побутових відходів, із яких повторну переробку проходять лише 3%. Решта звалюється на полігонах та сміттєзвалищах, які не відповідають жодним екологічним вимогам.

Потужності більшості полігонів та сміттєзвалищ вже вичерпали свій ресурс: 242 з них є недіючими, 248 - перевантажені, а більш як 1100 не відповідають нормам екологічної безпеки.

Майже на всіх відсутні системи утилізації фільтрату, що збільшує техногенну небезпеку цих об'єктів. Неналежним чином проводиться рекультивація сміттєзвалищ, відповідними роботами охоплено лише 20% з тих, що потребують рекультивації.

Через відсутність належної системи збору твердих побутових відходів у приватному секторі щорічно з'являється близько 3300 несанкціонованих звалищ. При цьому, за оцінкою експертів, близько 40% відходів підлягають переробці.

Президент вказує на те, що не реалізуються положення Кіотського протоколу щодо утилізації полігонного біогазу. Лише в окремих містах України намічаються позитивні зрушення стосовно впровадження сучасних екологічно безпечних технологій утилізації та переробки відходів.

"Україна, на превеликий жаль, досить швидкими темпами перетворюється на смітник в центрі Європи", - констатував Шлапак. Президент також вказує на те, що в Україні немає жодного сучасного сміттєпереробного комплексу.

Державна програма поводження з твердими побутовими відходами, яка розроблена 2004 року, уже застаріла, і не здатна розв'язати проблеми, що виникають у цій сфері.

Відтак, президент вимагає від уряду протягом 3 місяців внести зміни до цієї програми та забезпечити її фінансування.

Зокрема, такі зміни мають передбачати впровадження роздільного збирання ТПВ та державної підтримки використання сучасних екологічно безпечних технологій їх переробки й утилізації, механізмів дієвого контролю за порушеннями в цій сфері, розробку та реалізацію заходів щодо поліпшення екологічної свідомості населення.

Про результати прем'єр-міністр має інформувати главу держави особисто.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування