Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко готова до "миру" з акціонерами "Укртатнафти"?

Понеділок, 11 серпня 2008, 15:29

Уряд Юлії Тимошенко готовий відмовитися від прав на володіння спірними 18,6% акцій україно-татарської нафтової компанії ЗАТ "Укртатнафта".

У п'ятницю, незважаючи на виграш в Апеляційному суді Києва, представники Кабінету міністрів запропонували укласти з татарською стороною мирову угоду, пише газета "Комерсант-Україна" у понеділок.

Як відомо, у п'ятницю Київський апеляційний госпсуд відмовив афілірованим із "Татнафтою" компаніям SeaGroup International Inc. і AmRuz Trading AG у вимозі визнати законною купівлю ними 18,6% акцій ЗАТ "Укртатнафта".

Утім, як розповіла газеті адвокат "Укртатнафти" Марина Шарапа, у ході судового засідання представники Мін'юсту оголосили про необхідність перенесення розгляду справи по суті у зв'язку з тим, що на адресу відомства надійшла пропозиція "Татнафти" про мирне врегулювання конфлікту. Пропозицію Мін'юсту суд відхилив.

Заступник міністра юстиції Євгеній Корнійчук підтвердив виданню, що Кабінет міністрів пропонує укласти мирову угоду з "Татнафтою".

"До 17 серпня ми зустрінемося з представниками компанії і постараємося домовитися і підписати мирову угоду, відкликавши всі судові позови", - повідомив Корнійчук, відмовившись від більш детальних коментарів.

Перший віце-президент "Татнафти" Наіль Маганов сказав, що згоден обговорити умови мирової угоди й очікує зустрічі з представниками Мін'юсту найближчим часом.

За словами депутата Сергія Пашинського, кандидатуру якого Кабмін висуває на посаду глави правління "Укртатнафти", українська сторона готова піти на значні поступки.

А татарська сторона вимагає визнати і погасити 2,6 млрд грн спірного боргу за нафту, поставлену "Укртатнафті" у 2007 році посередницькими компаніями. У "Татнафті" також вимагають відмовитися від претензій на 18,6% акцій підприємства.

"Ми готові сплатити борг. Що стосується повернення акцій, уряд готовий його обговорювати у випадку доплати за них. Сума доплати повинна бути визначена в ході роботи над умовами мирної угоди", - заявив Пашинський.

Головною умовою української сторони залишається призначення головою правління лояльної до уряду людини.

На думку члена комітету Верховної Ради з ПЕК Олега Зарубінського, зараз Мін'юст може піти на мирову угоду. "Поки міністр юстиції Микола Оніщук у відпустці, Євген Корнійчук виконує його обов'язки і має всю повноту влади для того, щоб приймати рішення, вигідні Юлії Тимошенко", - вважає він.

ЗАТ "Укртатнафта", за даними Міпаливенерго, займає 15% українського ринку нафтопродуктів у натуральному вираженні. Оборот у 2007 році – $700 млн. 43% акцій компанії належить державі (знаходиться в управлінні НАК "Нафтогаз України"), 28,8% – міністерству земельних і майнових відносин Татарії, 8,6% – ВАТ "Татнафта", 1% – ТОВ "Корсан" (група "Приват"). Щодо ще 18,6% акцій НАК і татарські акціонери ведуть судовий розгляд.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування