Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Буш: "Дії Росії ставлять під загрозу її відносини з ЄС та США"

Вівторок, 12 серпня 2008, 11:20

Президент США Джордж Буш порадив Росії змінити свій курс у відношенні до Грузії, у протилежному випадку попередив, що такі дії можуть поставити під загрозу відносини Москви із США та ЄС.

"Я глибоко стурбований повідомленнями із зони конфлікту, що російські війська вийшли за межі зони конфлікту (Південної Осетії), атакують грузинське місто Горі і погрожують столиці Грузії Тбілісі", - сказав Буш у спеціальній заяві з "Білого дому".

"Існує фактична інформація, що російські збройні сили можуть незабаром розпочати бомбардування цивільного аеропорту в столиці (Тбілісі). Якщо ці повідомлення вірні, ці дії Росії викликають драматичну і кровопролитну ескалацію конфлікту в Грузії", - додав президент США.

Буш також відзначив, що ці дії Росії несумісні з "гарантіями, що були отримані від Росії, що її метою є лише відновлення статус-кво в Південній Осетії, що існувало до початку бойових дій 6 серпня".

"Як з'ясовується, метою Росії є відставка законно обраного уряду (Грузії). Росія вторглась у суверенну сусідню державу, і погрожує демократичному уряду, який обрано населенням", - сказав він.

"Такі дії неприйнятні в 21 столітті", - наголосив президент США, слова якого передає Civil Georgia.

Буш зазначив, що Тбілісі дав свою згоду на всі пункти мирної угоди, на ухваленні якої раніше дав свою згоду й уряд Росії.

Угода передбачає: негайне припинення вогню, виведення сил із зони конфлікту, відновлення статус-кво станом на 6 серпня, підписання угоди про незастосування сили.

Буш заявив, що міністри закордонних справ Франції і Фінляндії після поїздки в Грузію відправилися до Москви, з метою одержання згоди Росії підписати цей мирний план.

"Російський уряд повинен змінити той курс, що здійснює в даний час, і підписати цю мирну угоду як перший крок у напрямку врегулювання цього конфлікту", - сказав президент США.

"Дії Росії завдали істотної шкоди репутації Росії у світі, і ці дії ставлять під загрозу відносини Росії зі Сполученими Штатами і Європою", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...