Ні ООН, ні НАТО поки не можуть визначитися з позицією по Південній Осетії

Вівторок, 12 серпня 2008, 12:47

Делегація США у вівторок вранці заблокувала проведення позачергового засідання ради Росія-НАТО.

"Це було зроблено під приводом відсутності консенсусу між делегаціями НАТО, нібито відносно правил процедури", - розповів постпред Росії при НАТО Дмитро Рогозін.

Він звернув увагу на те, що при цьому посли НАТО мають намір у вівторок зустрітися в Брюсселі з главою МЗС Грузії, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Це говорить про те, що, очевидно, американцям не хочеться в присутності своїх колег по альянсу вислуховувати складні питання російського постпреда про залучення США в розвиток трагічних подій навколо Південної Осетії", - сказав Рогозін.

Він не виключив, що позачергове засідання ради в найближчі дні все-таки може відбутися.

"Але я висловлюю крайнє співчуття у зв'язку з неготовністю англо-саксонських представників у НАТО вести предметне чесне обговорення і дати оцінку грузинській агресії", - підкреслив російський постпред.

У той же час чергове засідання Ради безпеки ООН, присвячене ситуації навколо Південної Осетії, завершилося безрезультатно.

За словами постійного представника Росії при ООН Віталія Чуркіна, проект резолюції, що був підготовлений Францією, має низку істотних недоліків.

"Проблема полягає в наступному: ми чули багато заяв про припинення вогню, про встановлення миру, але це не реалізується", - заявив Чуркін.

Він нагадав, що російська сторона висуває дві основні вимоги: перше - це виведення грузинських військ з Південної Осетії, і друга вимога - щоб Грузія підписала угоду про незастосування сили з Осетією й Абхазією.

"Але завжди є щось пов'язане з цими умовами, що відсутнє у відповідях як грузинської сторони, так і США, і саме це не дозволяє дійти нам до згоди", - сказав Чуркін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування