Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росіяни заблокували українських моряків у грузинському порту

Вівторок, 12 серпня 2008, 14:43

Український пором з 48 українськими моряками на борту заблокований у грузинському порту Поті.

Про це в ході брифінгу розповів заступник міністра закордонний справ Костянтин Єлисєєв, повідомляють Українські новини.

З його слів, пором прибув у Поті 8 серпня, а під час його розвантаження й навантаження акваторія Чорного моря в районі Поті була заблокована російськими кораблями.

Єлисєєв зазначив, що зараз ведуться переговори з Росією про пропуск порома в Україну.

За словами заступника міністра транспорту Володимира Работньова, в порту Поті знаходяться ще два українських судна.

Перше судно - під українським прапором "10-я п’ятилітка" з вантажем зернових (порт приписки м.Херсон), судновласник – АСК Укррічфлот. На його борту знаходиться 14 українських громадян, повідомляє прес-служба Мінтрансу.

Судно не встигло вийти з порту, оскільки під час ракетної атаки 10 серпня в порту Поті була зруйнована електрична підстанція і не вдалося провести розвантаження.

Заступник міністра наголосив, що екіпаж судна перебуває у "відносній безпеці", оскільки наразі немає даних про бомбардування порту.

Володимир Работньов повідомив, що вже декілька днів в порту Поті перебуває ще одне українське судно – "Грейфсвальд".

"Судно українське, екіпаж – також наші громадяни, проте судно орендоване і плаває під грузинським прапором, - сказав заступник міністра. – При розгортанні конфлікту саме грузинський прапор може стати основою для підвищеної небезпеки екіпажу".

Крім того, за інформацією Мінтрансу, судно під українським прапором "Герои Плевны" (судновласник ЗАТ "Укрферрі"), яке прямувало до порту Поті, було зупинено 11 серпня на підході до територіальних вод Грузії – на відстані 20 миль від порту Поті.

"Судно було зупинено поза межами територіального моря Грузії, загрози його безпеці немає", - підкреслив Работньов.

"За інформацією, яку має українська сторона, вихід з порту Поті блоковано суднами Військово-морського флоту Російської Федерації - крейсером "Москва" та двома десантними кораблями. Як тільки буде можливість судну "10-я пятилетка" покинути територіальні води Грузії, і вивести український екіпаж з "Грейфсвальд", це буде зроблено", - наголосив заступник міністра.

Тим часом Потійський порт має намір оскаржити дії РФ у міжнародному суді

"Порт не об'єкт військового призначення, а комерційна структура. Ми оскаржимо дії Росії в міжнародному суді", - сказав директор корпорації Алан Мідлтон, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування