Саакашвілі прийняв мирний план Саркозі та Медведєва

Середа, 13 серпня 2008, 08:23

Президент Грузії Михайло Саакашвілі у цілому приймає умови припинення вогню в зоні грузино-осетинського конфлікту і підписується під документом, узгодженим у вівторок між російським і французьким лідерами, заявив президент Франції Ніколя Саркозі.

"Ми узгодили з президентом Саакашвілі весь текст документа і внесли певні корективи", - сказав Саркозі на брифінгу в Тбілісі після проведених пізно увечері у вівторок переговорів із Саакашвілі.

"Текст документа вже в середу буде представлений на зустрічі міністрів закордонних справ усіх 27 держав Євросоюзу, які дадуть на нього згоду, після чого документ прийме характер резолюції і матиме юридичну чинність", - сказав Саркозі.

Він зазначив, що Євросоюз представить резолюцію на засідання Ради Безпеки ООН, повідомляє "Інтерфакс".

Саркозі сказав, що "перша фаза етапу передбачає відновлення миру і відмову обох сторін від використання сили".

"Надалі буде визначений статус перебування у конфліктних регіонах Абхазії і Південної Осетії російських військ. Чи буде їм надано міжнародний статус - ми домовимося пізніше", - сказав Саркозі.

"Я закликаю всі сторони виконувати пункти цього документа, щоб біженці повернулися в свої доми і припинилося насильство", - підкреслив він.

"Ми мали тривалі переговори з умов припинення вогню, у ході яких ми двічі зв'язувалися з президентом Росії Дмитром Медведєвим. Документ передбачає відмову обох сторін від застосування сили, створення гуманітарного коридору і повернення грузинських збройних сил на місця постійної дислокації" - сказав Саркозі.

У свою чергу, Саакашвілі сказав: "Ми підписуємо цей документ про основні принципи в умовах гуманітарної катастрофи. Цей документ містить головне: має бути припинений вогонь, і процес врегулювання повинен бути інтернаціоналізований".

За його словами, "майбутній статус конфліктних регіонів повинен бути вирішений при сприянні міжнародного процесу".

Як відомо, президенти Росії та Франції Медведєв і Саркозі у вівторок у Москві прийняли спільну заяву, у якій означили шість принципів урегулювання грузино-осетинського конфлікту і закликали сторони не вдаватися до використання сили.

"Перший (принцип): не вдаватися до використання сили. Другий: остаточно припинити усі воєнні дії. Третій: вільний доступ до гуманітарної допомоги. Четвертий: збройні сили Грузії повертаються в місця їхньої постійної дислокації. П'ятий: збройні сили РФ виводяться на лінію, що передує початку бойових дій", - заявив Медведєв.

Шостий принцип  - "початок міжнародного обговорення майбутнього статусу Південної Осетії й Абхазії і шляхів забезпечення їхньої міцної безпеки", додав він.

Медведєв підкреслив, що зустріч із Саркозі відбулася в умовах нового статус-кво – прийнятого ним рішення про завершення операції з "примусу Грузії до миру".

"Це політичний документ, але є деталі, які вимагають конкретики, зокрема, інтернаціоналізації у врегулюванні конфлікту. Ми повинні призупинити цю катастрофу, і російські війська повинні вийти з Грузії", - сказав грузинський президент.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News