Ющенко: без колективної безпеки політика розуму може змінитись на політику сили

Середа, 13 серпня 2008, 08:48

Президент України Віктор Ющенко переконаний, що план мирного врегулювання південноосетинського конфлікту буде прийнятий найближчим часом.

Про це він заявив у інтерв'ю українським та закордонним журналістам у Тбілісі після мітингу на підтримку єдності Грузії, повідомляє прес-служба українського президента.

"Найголовніше про що сьогодні можна говорити - процес нормалізації ситуації розпочався", - підкреслив Ющенко.

На його думку, сьогодні вже є сигнали, які дають змогу говорити про певний прогрес у цьому напрямку та сподіватися на успішне розв'язання конфлікту.

Говорячи про заплановану на середу зустріч у Тбілісі за участю лідерів демократичних країн президент наголосив: "Наша мета – сформувати основу для нормальних переговорів і врахувати всі особливості, всі позиції сторін, які потрібні для мирного врегулювання".

"Очевидно, для грузинської сторони надактуальним залишається питання територіальної цілісності", - зазначив Ющенко.
 
Другою чутливою темою для Грузії він назвав питання участі у врегулюванні конфлікту миротворчих контингентів з незаплямованою репутацією.

"Зрозуміло: якщо миротворці почали стріляти по людях, вони не заслуговують на довіру", - сказав президент України, нагадавши, що українська сторона кілька днів тому вже наголошувала на важливості серйозного вдосконалення формату участі миротворців у врегулюванні ситуації у Грузії.

"Сьогодні треба говорити про те, що миротворчу формулу потрібно серйозно інтернаціоналізувати, робити більш відкритою, доступною для інших країн...", - сказав він

"Переконаний, що такі країни, як і Україна, з готовністю могли б представити в рамках міжнародного мандату свій миротворчий корпус для демонстрації чітких гарантій виконання тих зобов'язань, які можуть бути прийняті у найближчий час", - зазначив Ющенко.

Він також висловив переконання, що останні події у Грузії привели міжнародну спільноту до розуміння важливості переосмислення багатьох компонентів сучасної політики в тому числі й у безпековому секторі.

"Ситуація показала: територія, у якої немає колективної моделі безпеки, не може встояти перед викликом – знаходиться у колосальних ризиках; тоді політика розуму, діалогу, може легко змінитися на політику сили", - підсумував Ющенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:40
ДП "Документ" повідомило, що тимчасово не видає готові документи за кордоном
12:39
"Укрнафта" збільшила запаси на 3 мільйони тонн нафти та 600 мільйонів кубометрів газу
12:36
Кулеба підтвердив обмеження консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
12:34
Україна та Бразилія планують розширити торговельні відносини
12:32
Допомога від США: перша зброя може надійти вже в квітні − посол
12:22
Може бути небезпечно: департамент охорони культурної спадщини КМДА проти демонтажу Арки дружби народів
12:18
Харківську телевежу вдасться відновити лише після завершення бойових дій – ОВА
12:14
Сольський про підозру НАБУ: "Йдеться про події 2017-2018 років, коли я був адвокатом"
12:12
По дорозі в навчальний центр помер військовозобов’язаний: У ТЦК кажуть про напад епілепсії
12:10
США планують запровадити санкції проти китайських банків через допомогу Росії – WSJ
Усі новини...