МЗС України: кораблі ЧФ не мають права пливти куди заманеться

Середа, 13 серпня 2008, 09:31

Відсутність будь-яких обмежень щодо використання Росією Чорноморського флоту не відповідає положенням базових угод щодо ЧФ РФ та нормам міжнародного права.

Про це йдеться в переданому УНІАН коментарі прес-служби МЗС України щодо висловлювань в. о. міністра юстиції України Євгена Корнійчука з питань ЧФ РФ.

Як зазначає МЗС, 12 серпня ц.р. деякі ЗМІ розповсюдили заяву в. о. міністра юстиції України Корнійчука про те, що Росія має право використовувати Чорноморський флот РФ, що тимчасово дислокується на території України, в будь-яких своїх цілях.

Прес-служба МЗС України зазначає, що перебування ЧФ РФ на території України регулюється базовими угодами з питань ЧФ РФ від 28 травня 1997 року та законодавством України.

Відповідно до статті 6 Угоди про статус та умови перебування ЧФ РФ на території України, військові формування ЧФ РФ мають поважати суверенітет України, дотримуватися її законодавства, до якого, беззаперечно, входять і чинні міжнародні договори України, та не допускати втручання у внутрішні справи України.

Корнійчук, як випливає з його коментаря, не цілком знайомий зі змістом базових угод та наявним законодавством України у сфері тимчасового перебування ЧФ РФ.

В іншому випадку, в.о. міністра повинен знати, що такі питання як проходження ЧФ РФ територіальними водами України, перетин Державного кордону України, пересування військових підрозділів флоту територією нашої держави, регулюється саме законодавством України, йдеться в повідомленні.

Відсутність будь-яких обмежень щодо використання Росією ЧФ, про що вів мову Корнійчук, безперечно не відповідає самим положенням базових угод щодо ЧФ РФ та нормам міжнародного права, зазначає МЗС.

"Хотілося б також зазначити, що право тлумачення міжнародних договорів України, відповідно до законодавства нашої держави, є виключною прерогативою МЗС", - підкреслює прес-служба.

Коментар Корнійчука є, скоріш, приватною оцінкою і не відображає офіційну позицію України, відзначає прес-служба МЗС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...