Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко "швартує" Чорноморський флот Росії

Середа, 13 серпня 2008, 10:37

Україна посилює умови перебування чорноморського флоту на Кримському півострові.

Як пише "Дело", до 10:00 середи президент Віктор Ющенко мав отримати відповідь Кабміну про введення нових правил перебування Чорноморського флоту в Криму.

На сьогодні у Кабміні "зависли" два проекти постанов, які визначають порядок пересування військових формувань іноземних держав по території України, а також порядок перетинання військовослужбовцями й армійськими підрозділами Чорноморського флоту Росії української границі.

Як зазначено в зверненні заступника голови секретаріату президента Олександра Шлапака до керівництва уряду від вівторка, відповідні документи були схвалені членами Кабміну ще в червні. Однак на них ще немає підпису прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, і вони досі не набули чинності.

У секретаріаті президента наполегливо попросили Кабмін дати інформацію про долю постанов до 10 ранку середи.

Як повідомив "Дело" міністр Кабміну Петро Крупко, одна з цих постанов передбачає попереднє оповіщення компетентних органів України про переміщення військових формувань Чорноморського флоту поза місцями дислокації на території України. Цей нормативний документ існує з 1999 року, однак Міноборони запропонувало ввести більш жорсткі вимоги до іноземних військ.

Другий проект постанови був ініційований українським МЗС і передбачає нові правила перетинання кордону України військовослужбовцями, кораблями і літаками Чорноморського флоту Росії, дислокованими в Криму.

За інформацією "Дело", в першу чергу йдеться про введення заборони для Чорноморського флоту передислокувати нові могутні кораблі в Крим для посилення свого флоту.

Видання нагадує, що ротація не була передбачена в тексті ратифікованих базових угод про розміщення ЧФ Росії в Криму. Між тим останнім часом російські військові не приховують намірів обновити свою техніку на півострові. Зокрема, мова навіть ішла про перебазування в Крим нового підвідного човна.

Екс-президент України Леонід Кучма під час свого президентства своїм рішенням дозволив Чорноморському флоту Росії оновити парк літаків і частину кораблів. Незважаючи на суперечність такого рішення Конституції України і двосторонніх базових угод, росіяни скористалися цією можливістю, говориться в статті.

Крім того, проект постанови, підготовлений МЗС, повинен зобов'язати російські військові кораблі, які перебувають у територіальних водах України, одночасно з прапором Росії піднімати і прапор України. Цю ідею міністр закордонних справ Володимир Огризко висловлював ще минулого року.

Однак на засіданнях підкомісій з питань базування Чорноморського флоту в Криму росіяни категорично відкидали цю ідею, зазначає видання.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування