Гриценко: "Світ став менш безпечним". Аргументи на користь колективної безпеки

Середа, 13 серпня 2008, 12:02

Росія намагається відновити свій вплив на ті країни, які були раніше республіками колишнього СРСР, крім трьох балтійських держав, які вже стали членами ЄС і НАТО.

Таку думку висловив екс-міністр оборони України, голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко в ефірі Радіо "Свобода".

На думку Гриценка, заморожений конфлікт у Південній Осетії був переведений в гарячу фазу "непродуманим і помилковим рішенням" президента Грузії Михаїла Саакашвілі.

"Це було хибне рішення, не узгоджене ні з партнерами по НАТО, ні з Україною, до якого вдався президент. І врешті-решт мета не була досягнута. Він хотів відновити конституційний контроль за Південною Осетією, але по факту (це виявиться не завтра, не післязавтра, можливо, трохи пізніше) Грузія втратила фактично дві республіки. І це не сприятиме стабільності в цьому регіоні", - сказав Гриценко.

"Наслідком є втрата довіри до Росії як партнера, який може нести демократичні цінності [...] Зараз всі побачили, як може діяти Росія. Вона може, виходячи зі свого власного інтересу, порушити норми міжнародного права, вдатися до широкомасштабної агресії і при цьому нікого не слухати", - вважає український політик.

Він також погодився, що міжнародні структури "підтвердили свою неефективність". "У першу чергу ООН. І це також зрозуміло. Якщо частиною конфлікту або стороною конфлікту є постійний член Ради безпеки, значить, що рішення не буде прийнято ніякого [...] І ніколи. І це означає, що залишаються тоді інші формати: або посередники, або двосторонні відносини, або військові союзи", - сказав Гриценко..

"Говорячи про військові союзи, і ЄС з його спільною зовнішньою оборонною політикою, і НАТО, коли мова йде про захист своїх країн-членів, вони, безумовно, будуть діяти негайно, рішуче і себе захищатимуть. Коли мова йде поза межами членства в альянсові, як випадок з Грузією, ми бачимо, що можуть бути, хоч і з запізненням днів на 5, але колективно погоджені зусилля дипломатичного і політичного характеру. І вони дадуть результат, очевидно, вже на цьому тижні", - сказав український політик.

"Але якби мова дійшла до прийняття рішення, про яке говорив Сушко, про направлення військової сили, я тут ставлю дуже великий знак питання із ймовірності – практично 99%, тому що тут уже вступають інші фактори: політичні, економічні і так далі", - додав Гриценко.

При цьому він зазначив, що "якщо безпека забезпечується колективно і спільно, то переговори з "Газпромом" щодо ціни на газ проводить кожна із західних країн окремо – і це зразу розділяє їх, тому що енергозалежність від Росії зберігається, Росія цим й користується поки що".

"Тому ми можемо визнати, що станом на зараз світ став менш безпечним, ніж був раніше. Прецедент перший після Косова відбувся", - сказав Гриценко.

"Я не бачу жодних передумов для того, щоб протягом наступних 10-15, навіть 20 років якимсь чином відновився конституційний контроль Тбілісі над цими республіками. Скоріше всього вони стануть самостійними державами або приєднаються до Росії. Зараз про це важко говорити. Але це втрата для Грузії", - додав він.

"По суті дійсно тут є проблема. І вона не чорно-біла, тобто Росія – агресор, жертва – Грузія. Насправді вона має сірі відтінки", - сказав Гриценко і додав, що дуже боляче сприймав, дивлячись з екранів телебачення... про застосування систем залпового вогню "Град" проти власного населення: "Я переконаний, що посадові особи, які віддали в грузинських збройних силах наказ на застосування систем "Град" для відновлення конституційного порядку, вони повинні бути віддані під суд".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування