Гриценко: Україна не може бути нейтральною

Середа, 13 серпня 2008, 13:09

Екс-міністр оборони, голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко вважає, що Україна не може бути нейтральною.

Про це він сказав в ефірі Радіо "Свобода", відповідаючи на запитання журналіста про те, чи лишилися шанси в України "після Грузії" залишатися нейтральною державою.

"Україна в особливій ситуації. На нашій території базується об’єднання військове. Це Чорноморський флот РФ. І за жодних умов ми не можемо бути нейтральними, тому що ця сила застосовується проти інших країн", - сказав Гриценко.

"Якщо ми зараз поставили б питання про нейтральність, сказали б, що треба [...] і негайно виводити флот з нашої території... Тому я вважаю всі ці балачки неперспективними, навіть якщо буде прийняте таке консенсусне рішення, в чому я сумніваюся, після 2017 року", - додав він.

"Але зі врахуванням того, як діє Чорноморський флот і як дозволяє собі діяти Росія, а вона, я думаю, буде дозволяти собі все частіше так діяти, то говорити про нейтральність, навіть якби було домінуюче бажання всередині країни, немає підстав. Ми негайно ускладнили б відносини завтра з Росією, тому що треба було б вимагати виведення флоту", - сказав депутат.

"Тим більше, що нейтралітет треба щоб визнали ключові країни. Росія не визнає, тому що треба буде вилучити флот…", - додав він.

Водночас, Гриценко вважає недружнім кроком з боку Росії те, що Чорноморський флот, який базується в Україні, вийшов до берегів Абхазії, а з грузинського порту українці "не могли вийти, тому що їх заблокував Чорноморський флот".

"Я вважаю, що це недружній акт з боку Росії, коли, не ставлячи до відома керівництво України, направляються кораблі Чорноморського флоту, який базується у Севастополі, для виконання завдань, м’яко скажемо, недружнього характеру стосовно нашого стратегічного партнера – Грузії", - заявив екс-міністр оборони.

"Ми чули заяви МЗС про те, що буде розглянуте питання щодо, можливо, заборони на повернення. Тут я сказав би дві речі. Перше. Треба робити ті заяви, які потім можуть бути підкріплені справами, а не потім, вибачте, "з’їжджати" з цієї теми", - зазначив він.

На запитання, у який спосіб не пустити кораблі, Гриценко відповів: "Якщо буде визначене таке завдання і будуть політики готові нести відповідальність за його виконання, навіть якщо наслідки будуть негативні, це завдання буде виконане. Способів багато". Водночас, він не захотів уточнювати, які це способи, щоб не провокувати ситуацію.

"Можливо, після тієї заяви треба було прийняти компромісне рішення. Засобами розвідки і разом з консультаціями з російською і з грузинською стороною вияснити, чи використовувався хоча б один з кораблів, які залишили базу у Севастополі, для знищення ракетного крейсера Грузії. Якщо так, то я думаю, що є, принаймні, моральне право вимагати того, щоб цей корабель був виведений зі складу Чорноморського флоту. Нехай він перейде в Новоросійськ, тому що це неправильно", - зазначив Гриценко.

"Але якщо такі дії повторюватимуться далі і з української землі буде нестися смерть, в тому числі країнам-нашим стратегічним партнерам, отоді це буде дуже серйозно, треба буде ставити питання про перебування флоту на нашій території. Я дуже сподіваюся, що вистачить розуму і в Росії не робити таких кроків далі", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News