США дали зрозуміти Росії, що не здадуть Саакашвілі

Середа, 13 серпня 2008, 14:31

Державний секретар США Кондоліза Райз "чітко" зафіксувала, що США підтримують територіальну цілісність і суверенітет Грузії, а також "демократично обраний уряд та її народ".

Дану заяву Райз зробила після консультацій з президентом Джорджем Бушем щодо кризи в Грузії та телефонних розмов з міністрами закордонних справ "Великої сімки", повідомляє Civil Georgia.

За словами держсекретаря, США вітають посередництво ЄС між Тбілісі та Москвою, і заявляють про необхідність реального припинення вогню всіма сторонами.

"Зараз дуже важливо, щоб усі сторони припинили вогонь. Грузини погодилися на припинення вогню", - зазначила Райз.

"Росіянам необхідно припинити воєнні дії, як вони однозначно заявили, що зроблять це, але необхідно, щоб ці воєнні операції були зупинені насправді, тому що спокій має бути відновлено", - додала вона.

Після цього, як заявила Райз, почнуться міжнародні спроби, щоб допомогти виведенню сил із зони конфлікту. "Далі можемо обговорити питання, як врегулювати тривалі заморожені конфлікти в Південній Осетії та Абхазії", - зазначила вона.

Також Райз повідомила, що США розглядають питання про надання Грузії гуманітарної допомоги.

Як відомо, на початку тижня між Райз та міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим відбулася телефонна розмова, в якій міністр заявив, що президент Грузії Михаїл Саакашвілі "не може розглядатися Росією як партнер".

У США подібні слова розцінили як заклик до відставки президента Грузії.

Пізніше Лавров ще раз пояснив, що в розмові з Райз сказав, що Росія не робить ухід Саакашвілі обов'язковою умовою припинення нинішньої стадії воєнної операції.

"Але до особистого відома американського керівництва: Росія виходить з того, що краще було б, якби Саакашвілі пішов зі своєї посади", - сказав Лавров.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування