Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія звинувачує Україну і НАТО в підштовхуванні Грузії до війни

Середа, 13 серпня 2008, 16:53

Масовані постачання в Грузію озброєння з країн НАТО та України підштовхнули цю країну до агресії проти Південної Осетії.

Про це журналістам заявив заступник начальника Генштабу збройних сил РФ генерал-полковник Анатолій Ноговіцин, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Не будь Саакашвілі (президент Грузії) озброєний до зубів, він ніколи не прийняв би такого рішення", - сказав Ноговіцин.

Відповідаючи на питання, як він ставиться до пропозиції про включення військовослужбовців НАТО й України до складу миротворчих сил у Південній Осетії, Ноговіцин сказав: "Вони вже "поучаствовали".

За його словами, "час покаже, хто був інструктором грузинських військовослужбовців, хто їх навчав, хто постачав у Грузію зброю та військову техніку".

"Україна, звичайно, головний постачальник (озброєння в Грузію) у тому числі з заводів-виготовлювачів, хоча є техніка після ремонту", - сказав Ноговіцин.

Крім того, у середу журналістам заявили, що літаки ВПС Росії, що брали участь в "операції з примусу до миру в Грузії", були збиті засобами ППО, поставленими Україною та іншими країнами.

Про це розповіли члени російської військової делегації на засіданні координаційного комітету з питань ППО при Раді міністрів СНД у Душанбе.

"За наявними у нас даними, дальній надзвуковий бомбардувальник Ту-22 і кілька штурмовиків Су-25 були збиті з поставлених Україною Грузії зенітно-ракетних систем С-200 і "ТОР". При цьому на системах ППО працювали українські розрахунки", - сказав один із членів російської військової делегації.

Згідно з даними експертів, крім українських засобів ППО Грузія одержала зенітно-ракетні комплекси на безоплатній основі від США та інших країн НАТО. Крім того, у модернізації засобів ППО, що знаходяться на озброєнні Грузії, брав участь Ізраїль.

Водночас начальник штабу ВПС України генерал-лейтенант Микола Петрушенко раніше заявив, що не має у своєму розпорядженні даних про постачання українського озброєння в Грузію.

"Даними про постачання української зброї Грузії не володію", - сказав він.

За офіційними даними Міноборони РФ, російські ВПС втратили в повітряному просторі Грузії чотири літаки: один бомбардувальник Ту-22 і три штурмовики Су-25.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...