Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія не сприймає указ Ющенка про ЧФ РФ всерйоз?

Середа, 13 серпня 2008, 18:55

У МЗС Росії сподіваються на те, що дії України в контексті південноосетинського конфлікту будуть носити виважений характер.

Про це заявив статс-секретар, заступник голови МЗС Росії Григорій Карасін, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На питання, як позначиться на російсько-українських відносинах той факт, що президент України Віктор Ющенко особисто вилетів до Тбілісі, щоб надати моральну підтримку Михаїлу Саакашвілі і чи мають намір у Москві реагувати на вимогу ряду українських політиків переглянути терміни й умови перебування ЧФ РФ у Криму, Карасін сказав:

"Своє ставлення до позиції України в контексті південноосетинської трагедії ми висловили Києву напряму. Як партнери і близькі сусіди ми вправі розраховувати на те, що поведінка Києва буде носити корективний і виважений характер".

"А бажаючі під будь-яким приводом сколотити антиросійський "інтернаціонал" і активно втягнути туди Україну, нам відомі", - додав дипломат.

Разом з тим, у Москві висловив здивування з приводу указу президента Віктора Ющенка про дозвільний характер пересування кораблів Чорноморського флоту Росії, що базується в Севастополі.

За словами джерела в МЗС РФ, "це ні що інше, як політично мотивована самодіяльність українського керівника".

Джерела дали зрозуміти, що Москва вважає даний указ "несерйозним". "Він суперечить усім домовленостям між Росією та Україною, що стосуються Чорноморського флоту", - наголосили вони.

У свою чергу колишній командувач ЧФ РФ адмірал Ігор Касатонов заявив про те, що введений указом президента механізм перетинання держкордону України кораблями і літаками ЧФ РФ є порушенням угод про базування ЧФ у Севастополі і міжнародного Морського права.

"Цей указ українського президента – дуже грубе порушення угод від 1997 року, це порушення міжнародного Морського права і, звичайно, не має ніякої юридичної сили", - сказав він.

За словами Касатонова, "Москві не слід виконувати ці так звані вимоги, тому що ЧФ є не українським, а російським".

"Для Росії виконання цих вимог неприйнятне. Самі по собі вони ставлять під сумнів автономність російського флоту. У цьому випадку флот буде фактично підконтрольним Україні", - сказав адмірал.

Коментуючи рішення українського президента, Касатонов заявив, що "діяльність адміністрації Ющенка є антиросійською, у тому числі й антиукраїнською, а конкретніше - проамериканською".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування