Країни Балтії і Польща закликають надати Грузії ПДЧ у НАТО

Середа, 13 серпня 2008, 21:09

Власний план мирного врегулювання в Грузії пропонують президенти Литви - Валдас Адамкус, Естонії - Тоомас Хендрик Ілвес і Польщі - Лех Качиньський, а також прем'єр Латвії Іварс Годманіс, що знаходилися у вівторок і середу в Тбілісі.

Вони підписали декларацію, що містить шість положень, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство BNS.

Перший пункт декларації містить заклик до негайного припинення вогню, у другому сказано: "Ми цілком виступаємо за територіальну цілісність Грузії в межах її кордонів, визнаних у міжнародному масштабі".

У третьому пункті говориться, що з території Грузії має бути виведена російська армія і створені "міжнародні сили з підтримки миру під наглядом Євросоюзу".

Четверта пропозиція - надання Грузії плану дій з членства в НАТО.

У п'ятому пункті говориться, що необхідно терміново відкрити дороги для доставки гуманітарної допомоги цивільному населенню Грузії.

Шосте положення декларації звучить так: "У документах, представлених за минулу добу в Москві і Тбілісі, немає основного моменту - поваги до територіальної цілісності Грузії".

Крім того, глава МЗС Естонії Урмас Пает стверджує, що на позачерговій раді міністрів закордонних справ країн ЄС, що відбулася в середу, було висловлено думку про необхідність зміни формату миротворчих сил в Абхазії і Південній Осетії.

Як заявив Пает, міністри підкреслили, що, "з урахуванням того, що сталося в Грузії, нинішній миротворчий формат у Південній Осетії й Абхазії вичерпав себе".

"На зустрічі пролунало єдине розуміння про необхідність розпочати в терміновому порядку переговори про створення нового міжнародного механізму", - стверджує Пает.

Естонський міністр вважає за необхідне якнайшвидше відправити в регіон міжнародних спостерігачів.

"Ми повинні зробити все можливе, щоб запобігти можливому насильству проти цивільного населення і забезпечити спокійне повернення біженців у свої будинки. Цьому буде сприяти присутність міжнародних спостерігачів", - пояснив він.

На його думку, "сьогодні найважливіше, щоб російські війська залишили територію Грузії і міжнародна гуманітарна допомога дійшла до кожної людини, яка цього потребує".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування