Балога: треба мобілізуватись, щоб не повторився грузинський прецедент

Четвер, 14 серпня 2008, 09:37

Глава секретаріату президента Віктор Балога наголошує, що зв’язку з подіями у Грузії в Україні необхідно мобілізувати всі зусилля, щоб не допустити надалі насильства в сусідньому регіоні, засудити й унеможливити повторення такого прецеденту.

Про це йдеться в його заяві, розповсюдженій прес-службою президента.

"Нам потрібна зважена й об'єктивна оцінка стану справ і мобілізація всіх державних, політичних, громадських сил та дипломатичних і безпечних зусиль, щоб не допустити надалі насильства в сусідньому регіоні, засудити й унеможливити повторення такого прецеденту, в тому числі через посилення власної оборонної політики, та, використовуючи всі глобальні і регіональні важелі, протидіяти будь-яким спробам силової зміни демократичного світового порядку і порушення його міжнародно-правових засад", - заявляє Балога.

"Україна привітала і позитивно оцінила факт припинення вогню у Грузії. Ми підтримали і, як на цьому наголосив президент України Віктор Ющенко, маємо намір якнайактивніше сприяти втіленню міжнародного плану мирного врегулювання, що повинен належним чином враховувати позиції всіх залучених сторін, стати основою для нормального розвитку ситуації в інтересах постраждалих людей та територіальної цілісності Грузії й отримати єдиноможливий інструмент ефективної реалізації у вигляді широкої міжнародної миротворчої місії", - додає він.

Останні події

Балога зазначив, що своїм візитом до Грузії Ющенко "підтвердив той беззаперечний факт, що Україна не стоятиме осторонь процесів, які відбуваються на Південному Кавказі,"

"Сьогодні час думати про майбутнє і зробити всі необхідні висновки. Йдеться не лише про грузинську ситуацію. Йдеться про широкий реєстр безпекових проблем, що можуть стати мішенню, - від "заморожених конфліктів" Південного Кавказу і Придністров'я до глобального безпекового світоустрою", - наголошує Балога.

"Ааналіз сценарію, реалізованого в Грузії, чітко і ясно вказує на те, що однією з першочергових загроз миру і стабільності в нашому регіоні й на європейському просторі, а відтак - національній безпеці України, стають наміри підірвати існуючий міжнародний порядок, розгойдати цілісність міжнародно-правових принципів, закріплених у Статуті ООН та інших базових глобальних актах, здійснювати політику тиску й односторонніх силових втручань, а також зростаючі, вже неприховані заклики до нелегітимної зміни державних кордонів, устроїв та урядів", - підкреслює Балога.

"Для реалізації таких стратегій застосовується широкий інструментарій, який витягують із добре відомих архівів: бачимо і зухвалу підміну понять, і відверту шовіністичну риторику, і декларацію сумнівів у чинності міжнародних договорів та зобов'язань, і цілеспрямовану дезінформаційну роботу, і заохочення завербованих "п'ятих колон", і навіть спроби втягти суверенні держави у конфлікти за допомогою невирішених проблемних політичних питань та військових ресурсів, успадкованих з часів колишнього СРСР", - додає він.

За словами Балоги, в Україні добре усвідомлюють велику небезпеку цих загроз. "За будь-яких обставин жодні провокації не пройдуть і будуть впевнено вгамовані. Наше суспільство має знати: спокій і стабільність України - гарантовані й будуть додержані. Без найменшого сумніву, далекосяжні плани нарощування тиску і силового впливу у міжнародних зносинах не залишаться без належної міжнародної реакції", - запевняє він.

Балога повідомив, що за дорученням Ющенка, найближчим часом "увесь комплекс новопосталих політичних, економічних, оборонних та інформаційних загроз буде предметно розглянутий Радою національної безпеки і оборони України з відповідними рішеннями та їх чітко контрольованим виконанням усіма органами державної влади України".

Він також наголосив, що "криваві події у Грузії переконливо доводять як неприпустимість будь-яких силових рішень, так і неможливість за нинішніх обставин існування жодної країни поза рамками ефективної системи колективної безпеки".

"Треба визнати, що на сьогодні спокуса "бліцкригів" під найвищими гуманітарними гаслами перетворилася на сталу небезпечну реальність", - зазначає Балога, нагадуючи, що євроатлантична інтеграція України має на меті саме входження "до ефективної колективної системи безпеки у Європі, що єдина здатна реально гарантувати незалежність, суверенітет і недоторканність усіх її демократичних держав-учасниць".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...