Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія обіцяє підтримати і гарантувати будь-який статус Абхазії і Південної Осетії

Четвер, 14 серпня 2008, 13:29

Росія підтримає будь-яке рішення Південної Осетії й Абхазії відносно статусу цих республік і буде служити їх гарантією у світі, заявив президент РФ Дмитро Медведєв.

Про це він сказав на зустрічі з лідерами Абхазії і Південної Осетії Сергієм Багапшем і Едуардом Кокойти, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Хотілося б, щоб ви знали, позиція Росії незмінна - ми підтримаємо будь-яке рішення, яке приймуть народи Південної Осетії й Абхазії відповідно до статуту ООН, міжнародної конвенції 1966 року і Гельсінського акту про безпеку в Європі, і не тільки підтримаємо, але і будемо їх гарантувати як на Кавказі, так і в цілому у світі", - заявив Медведєв.

У четвер Багапш і Кокойти в присутності Медведєва і глави МЗС РФ Сергія Лаврова підписали документ про принципи врегулювання, раніше погоджений із Францією.

"Сьогодні нам необхідно відновити мир, не дати горю підняти неприпустиму ворожнечу, у той же час поставити міцний заслін можливій агресії", - заявив президент РФ.

Він нагадав, що якийсь час назад разом із президентом Франції ним було погоджено документ, що визначає принципи врегулювання, до якого згодом з певними корективами приєдналася Грузія.

Зі свого боку міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у четвер на радіостанції "Эхо Москвы" заявив, що будь-який документ про врегулювання конфліктів на території Грузії буде марним, якщо в нього буде включено згадку про територіальну цілісність країни.

"Зараз у будь-який документ включення посилання на територіальну цілісність Грузії просто сприймалося б цими людьми (південноосетинами й абхазами) як образа, глибока людська образа", - сказав міністр.

Лавров наголосив, що якщо в Тбілісі і далі будуть орієнтуватися на силові варіанти вирішення конфліктів, "то, думаю, можна забути про розмови про територіальну цілісність Грузії, тому що змусити осетин і абхазів погодитися з такою логікою, що їх можна силою повернути в грузинську державу, для них буде неможливо".

"Ми не хочемо розвалу Грузії, але де-факто ситуація склалася така, що ні південноосетини, ні абхази не хочуть жити в одній державі з людиною, яка скеровує свої війська проти них", - зазначив російський міністр.

Зранку в четвер МЗС Абхазії обвинуватив міжнародних посередників - ООН і ОБСЄ - у безпорадності при ескалації конфліктів і заявив, що переговори Сухумі і Тбілісі можливі лише за умови визнання незалежності Абхазії.

У заяві МЗС підкреслювалося, що на Грузії лежить відповідальність за геноцид населення Південної Осетії.

"Абхазія вважає за необхідне зберегти на своїй території присутність значного контингенту російських миротворців, тому що тільки Росія може залишатися гарантом збереження народу Абхазії і стабільності у всьому регіоні", - говориться в документі.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування