У Росії теж пригрозили можливим погіршенням відносин із США

П'ятниця, 15 серпня 2008, 09:58

Голова комітету Держдуми РФ із міжнародних справ Костянтин Косачев вважає, що досягнуті між Вашингтоном і Варшавою попередні домовленості з розміщення елементів американської ПРО можуть призвести до ще більших ускладнень у російсько-американських відносинах.

"Саме такого роду домовленості, аж ніяк не розбіжності між Росією і США по проблемі Південної Осетії, можуть з'явитися поштовхом до реального зростання напруженості в російсько-американських відносинах", - сказав він "Інтерфаксу" у четвер увечері.

Він наголосив, що "ця угода не сприяє інтересам стратегічної стабільності в Європі й у світі в цілому, тому що як і раніше немає жодних доказів того, що ракетно-ядерна загроза США чи Європі виходить від Ірану або інших країн, які американці зазвичай називають у цьому контексті".

"Тому основною метою розміщення елементів американської ПРО в Польщі і радарів спостереження в Чехії волею чи мимоволі стає стратегічний ядерний потенціал Росії", - підкреслив Косачев.

Він вважає, що не можна виключити того, що ця попередня домовленість між Вашингтоном і Варшавою була лише в незначній мірі підхльоснута останніми південноосетинськими подіями.

"Не можна виключити, що загострення відносин між Росією з однієї сторони і США і Польщею з іншої сторони могло якоюсь мірою бути пов'язане з подіями в Південній Осетії, але тільки лише з погляду часу підписання, а не за суттю самої домовленості, оскільки цей документ готувався давно", - розповів голова комітету Держдуми.

"Поляки весь останній час затято торгувалися, вибиваючи для себе додаткові гарантії військової безпеки, і, судячи з усього, їх отримали", - заявив він.

Разом із тим Косачев вважає зовсім зайвим включення в цей документ положення про гарантії американської військової допомоги Польщі у випадку загрози їй з боку третіх держав.

"Ця позиція зайва, тому що обидві сторони є членами НАТО і вже пов'язані подібними взаємними зобов'язаннями. Я б витлумачив це положення як свого роду ремарку для Росії, яка давно вже заперечувала проти розміщення ПРО в Польщі і заявляла, що ці елементи неминуче будуть опинятися у зоні уваги російських оборонних систем", - заявив він.

Раніше польський інформаційний телеканал ТВН24 процитував слова польського прем'єра Дональда Туска про те, що попередня згода з розміщення елементів протиракетної оборони США на території Польщі досягнута в четвер.

Туск підтвердив, що Польща завершила переговори зі США і погодилася з умовами розміщення елементів ПРО на своїй території.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування