Саакашвілі заявляє, що Росія готувалася "скинути" його - компромісів не буде

П'ятниця, 15 серпня 2008, 11:26

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі стверджує, що Росія завчасно готувалася до військових дій на території Грузії для того, щоб скинути її уряд і обмежити чи скасувати грузинську незалежність.

"Я думаю, що Південна Осетія зовсім не цікавила Росію. Те, що відбувається у Грузії, – це чітка спроба скинути уряд і обмежити чи скасувати грузинську незалежність", - сказав він кореспонденту "Комерсант-Україна".

Говорячи про військові дії російської сторони, Саакашвілі сказав: "Росія протягом місяців готувалася до цього".

"Вона побудувала для вторгнення всю інфраструктуру – і в Абхазії, і в Південній Осетії. Вона побудувала базу в Джаві, вона поширювала листівки в російській армії, де описувалося, як потрібно звільнити Грузію від мого іга. Була чітка підготовка до війни – абсолютно безпардонна", - заявив президент Грузії.

"Час був підібраний теж блискуче – Олімпійські ігри. Я сам мав полетіти, і якби не відклав відліт, усе це застало б мене у дорозі. А усі світові лідери між тим були у Пекіні. Буш чотири дні там провів, поки ця ситуація розвивалася, Саркозі там був, всі інші. Блискучий час! І саме до цього часу залізничні війська Росії в Абхазії закінчили ремонт шляхів, і абхазька інфраструктура була готова", - зазначив він.

За словами Саакашвілі, Росія ставила перед собою задачу: "Створити як мінімум два анклави, цілковито очищені від грузинів. І створити буферну зону навколо цих анклавів. Ну і ще економічно пригнітити Грузію і скинути уряд".

"Ми отримали цю доктрину з розвідувальних джерел наших партнерів за пару місяців до початку цієї операції. У нас не було точних цифр, але контури того, чого домагається Росія, у нас були. Так що в цьому сенсі нічого несподіваного для нас не було", - повідомив Саакашвілі.

У той же час, на запитання "може, тоді не треба було лізти на рожен і скасовувати мораторій на припинення вогню?" грузинський лідер відповів: "У нас не було виходу".

"Росія збиралася проковтнути Грузію, як це вже один раз було. Тепер же ми проковтнуті не будемо. Ми не тільки збережемо державність, але й видворимо російські сили за межі Грузії – чого б це не коштувало. Я не збираюся іти ні на які компроміси з режимом Путіна", - заявив Саакашвілі.

Зробити це він має намір "за допомогою власних сил і за допомогою друзів по всьому світу".

"Мені пропонували: давай ти збережеш владу, але погодишся з тим, що статус Південної Осетії й Абхазії буде відкритим. Отож: ніколи Грузія не погодиться віддати ні сантиметр своєї території ані Росії, ані кому-небудь іншому. Ми будемо боротися до кінця", - пообіцяв Саакашвілі.

Він також зазначив: "Ми вважаємо, що російські війська окупаційні, а жоден окупант не буде почуватися на грузинській землі вільно. Агресори й інтервенти повинні забратися. Росія могла мати в особі Грузії великого друга, але тепер я не знаю, скільки століть знадобиться, щоб грузинське суспільство оговталося".

"Ми взагалі не збираємося з Росією вести переговори про нашу територіальну цілісність. Росія її порушила, і переговори можна вести тільки про одне – про виведення російських військ. Ми готові обговорювати всі питання – припинення вогню та інше", - наглоосив Саакашвілі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування