Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка кажуть, що Росія має не обговорювати, а виконувати його указ

П'ятниця, 15 серпня 2008, 12:19

В секретаріаті президента називають заяви міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова очікуваними, але недружніми і такими, що демонструють неповагу до України.

Про це в п’ятницю заявив керівник Головної служби зовнішньої політики Ігор Долгов, повідомляє прес-служба секретаріату президента.

"Заяви керівника зовнішньополітичного відомства сусідньої держави виглядають недружніми та наочно демонструють відверту неповагу до України", - йдеться в повідомленні.

Також Долгов зазначив, що, коментуючи дії Глави української держави, російський міністр свідомо оминув той факт, що питання перетину ЧФ РФ українського кордону та питання його пересування неодноразово обговорювались на засіданнях як робочих груп, так і на засіданні відповідної Підкомісії Українсько-Російської міждержавної комісії.

Тому повернення до цього питання в жодному випадку не може бути "сюрпризом" для російської сторони. На жаль, переговори з відповідних питань, які тривають на дипломатичному рівні ще з 1999 року, через позицію російської сторони залишаються і досі безрезультатними.

"Кроки України є вимушеними і диктуються виключно обставинами, які вимагають відповідних заходів. Держава не може дозволити постійне використання іншою стороною політико-дипломатичного діалогу для свідомого затягування та консервації проблеми. Тим більше, що це питання прямо торкається інтересів безпеки та суверенітету України", - йдеться в повідомленні.

"Росія яскраво продемонструвала свою "елементарну дипломатичну ввічливість", коли без жодних консультацій з Україною використала Чорноморський флот у військових діях проти Грузії", - зазначив Долгов.

Він також навів статтю однієї з базових угод про те, що військові формування ЧФ РФ мають поважати суверенітет України, дотримуватися її законодавства, до якого, беззаперечно, входять і чинні міжнародні договори України, та не допускати втручання у внутрішні справи України.

"Такі питання, як проходження ЧФ РФ територіальними водами України, перетин Державного кордону України, пересування військових підрозділів флоту територією нашої держави, регулюються виключно законодавством України. Таким чином, акти президента України не повинні бути предметом трактування або коментування офіційними представниками іншої сторони", - наголосив він.

"Уся ж ситуація в цілому повністю відповідає поширеному російському прислів'ю про "чужий монастир", - зазначив Долгов.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування