Президент Естонії: ненадання Грузії ПДЧ дало "зелене світло" Росії

П'ятниця, 15 серпня 2008, 13:03

Події останнього тижня на Кавказі розвіяли головне припущення Заходу щодо пострадянської Росії – нібито вона не вживатиме зброї проти сусідів.

Таку думку висловив президент Естонії Тоомас Хенрік Ільвес у розмові з Радіо "Свобода".

"Після розвалу Радянського Союзу стосунки з Росією базувалися на уяві, що вона вже не повернеться до своєї старої практики нападу на інші країни, що б не сталося всередині неї. Це базове припущення, яке впливає на все, що ми робимо: на планування НАТО, на все,"- сказав він.

"Тепер це припущення зникло, і потрібно буде ще одне покоління, щоб ми могли думати: гаразд, можуть бути різні слова, але вторгнення з боку Росії ми ніколи не побачимо", - вважає президент Естонії.

Ільвес підтвердив, що перебуваючи в Тбілісі, чув слова розчарування, що Захід не надав Грузії великої підтримки у війні. За його словами, тут є кілька чинників.

"Перше, дуже даремно, що Грузії не запропонували План дій для членства в НАТО на саміті в Бухаресті. Я казав тоді і кажу зараз, що це рішення було витлумачене як зелене світло – щоб робити з Грузією все, що завгодно. Гадаю, що ті, хто блокував це рішення, тепер несуть частину відповідальності за те, що сталося", - сказав він.

"Інша справа те, що Захід повільно реагує. Йому потрібен час для розкачки, але коли вже розкачається, то відповідає достатньо потужно", - додав естонський президент.

На його думку, зміна ставлення з боку ЄС до Росії після інциденту в Грузії "неминуча".

"Те, що ми говорили весь час, що насправді наша позиція є проросійською. Ми на сході Європи є коаліцією русофілів у складі Європейського Союзу, який ставить добрі економічні стосунки вище за європейські цінності прав людини, демократії і таке інше. Гадаю, що в майбутньому навколо цього будуть суперечки", - сказав Ільвес.

"Через сильний тиск Польща і Литва пішли на поступки у підписанні Угоди про Партнерство з Росією, але в майбутньому в подібних обставинах цього не повториться. Як я вже казав, попередня парадигма скінчилась. Найголовніші припущення змінились", - наголосив він.

На запитання, якими він бачить подальші стосунки Європи й Росії, президент Естонії відповів: "Ми постали перед Росією, яка сповідує гегемоністські підходи ХІХ століття, і це їй заважає зрозуміти та встановити стосунки з тим, що ми називаємо Європою".

"І Європі також складно. Бо з одного боку є нафто-держава, яка тішиться з надприбутків, які дозволяють їй поводитися агресивно, а з іншого – Європа, яка не розуміє вживання сили і не вірить у таку політику. Але вона вірить у гроші, і це, на мою думку, є небезпечною сумішшю. Бо підкупні політики, які використовують владу і тиск на найвищих щаблях Європейського Союзу, несумісні з уявою про Європейський Союз, як про місце "постійного миру", - зазначив Ільвес.

Водночас, Ільвес вважає, що напад Росії на Грузію повинен переконати членів НАТО в необхідності негайно прийняти Грузію й Україну в Альянс. "Вони повинні негайно прийняти Україну, а також те, що залишилося від Грузії, у НАТО", - заявив він у телефонному інтерв'ю агентству "Reuters", передає УНІАН.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...