Ющенко проти перегляду суверенітету Грузії, бо на черзі буде Україна

П'ятниця, 15 серпня 2008, 19:46

Президент України Віктор Ющенко виступає проти ревізії суверенітету Грузії, оскільки це може спричинити ревізію територіальної цілісності України.

Про це йдеться в коментарі президента, поширеному його прес-службою у п’ятницю.

"І тому аспект номер один - це територіальна цілісність будь-якої країни. Якщо вона ставиться кимось під сумнів, значить ми на початку глибоких серйозних військових дій. Тому коли ми говоримо прикладно відносно конфлікту в Грузії, Україна повинна виступати за територіальну цілісність і державний суверенітет Грузії", - вважає Ющенко.

"Це питання повинно бути поза сумнівом у нашій полеміці, у нашій дискусії. Загроза територіальному суверенітету будь-кому - це є загроза нашому територіальному суверенітету. Допущення будь-якої ревізії суверенітету і територіальної цілісності будь-якої країни Європи - це значить допустити ревізію територіальної цілісності України", - наголосив він.

Ющенко запевнив, що Україна може бути тою стороною, яка активно візьме участь у демократичному врегулюванні грузино-російського конфлікту.

"Безумовно, позиція номер один - це припинення вогню. Позиція номер два - це виведення військ до зон їх дислокації, які були станом на перше серпня. Позиція номер три - це гуманітарна допомога", - зазначив президент України.

Позиція номер чотири, на якій наголошує Україна: план повинен враховувати пункт, яким визнається територіальна цілісність Грузії.

"Це на мій погляд, один з ключових компонентів цього плану. Щоб у жодному документі не ставилися під сумнів суверенітет і цілісність Грузії", - підкреслив український президент.

"Пункт номер п'ять: це питання, які на наш погляд, повинні стосуватися миротворчого контингенту. Миротворча місія на тристоронній основі, яка працювала до цього, як і 5 серпня МЗС України відзначало, є малоефективною. Миротворець, який почав стріляти у мирне населення, не заслуговує на довіру", - зазначив він.

"Тому ми виступаємо за інтернаціоналізацію міжнародного миротворчого корпусу. І безумовно, під відповідним міжнародним мандатом Україна готова також направити певну кількість миротворців для цієї миротворчої операції", - заявив Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News