ЮЩЕНКО ПРОПОНУЄ МЕДВЕДЄВУ ТЕРМІНОВО РОЗІБРАТИСЬ З ФЛОТОМ

П'ятниця, 15 серпня 2008, 20:25

Президент України Віктор Ющенко направив листа президенту Росії Дмитру Медведєву, де пропонує терміново підписати угоду щодо врегулювання війського використання Чорноморського флоту, що базується в Криму.

Про це йдеться в коментарі Ющенка, поширеному його прес-службою у п’ятницю.
Він нагадав, що на базі ЧФ РФ дислокується більше 30 військових кораблів, близько 80 літаків, гелікоптерів, і це "надзвичайно сильне угрупування".

"І ситуація, яка виникла у Грузії, коли частина кораблів цього флоту брала участь у блокуванні морської акваторії, показала, як дуже легко, без згоди і бажання України, вона може бути втягнута - в пасивному розумінні цього слова - в будь-який міжнародний конфлікт", - зазначає Ющенко.

"Я не думаю, що це питання, яке не цікавить українців чи українську владу. Тому я направив офіційними каналами Президенту Росії негайну пропозицію щодо початку переговорного процесу і формування відповідної угоди, яка б врегулювала наші відносини у виникненні військових дій", - повідомив президент.

Ющенко нагадав, що РНБО кілька днів тому прийняла рішення про встановлення двох режимів для війська, техніки, які дислокуються на території України - ЧФ РФ.

Одна позиція регулює особливості перетину територіальних вод і державного кордону України - які повинні бути проведені процедури відповідними компетентними національними органами для того, щоб зробити відповідний правовий крок, як того вимагає законодавство.

І другий порядок стосується процедури переміщення техніки, особового складу, війська РФ, яке дислокується на території України, по території України, нагадав суть рішень Ющенко.

"Українська сторона наполягає на тому, що ми повинні забезпечити дозвільний режим переміщення військових підрозділів територією України - іноземних військових підрозділів. Саме на це направлений цей документ, який передбачає, що за 10 днів командування ЧФ повинно інформувати українську сторону про маршрут переміщення, сили, які будуть брати участь у цьому переміщенні, інші характеристики, що відносяться до військової, безпекової компетенції", - нагадав президент .

"Хотів би сказати, що такого роду вимоги існують у кожній країні, де дислокуються іноземні війська. І тому це не є крок якоїсь некоректності до когось. Йдеться не про відношення до когось. Йдеться про відношення до національної безпекової політики", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування