Саркозі попередив Росію про погіршення відносин з ЄС

Понеділок, 18 серпня 2008, 08:55

Занадто жорстка позиція Росії щодо сусідніх країн ускладнить її взаємодію з Євросоюзом.

Про це заявив президент Франції Ніколя Саркозі, передає телеканал "Вести".

"Така позиція Москви неминуче відіб'ється на відносинах з Європейським союзом. Росії варто усвідомити, що повага до неї лише зросте, якщо вона буде відповідально і конструктивно сприяти врегулюванню проблем нашої епохи", - сказав він.

Також Саркозі підкреслює необхідність невідкладного виведення російських військ із Грузії. Про це говориться в його статті, опублікованій в газеті Figaro, передає Бі-бі-сі.

Саркозі обіцяє зібрати спеціальний самміт Євросоюзу, якщо Москва не виведе з території Грузії свої війська, що ввійшли туди з початком конфлікту.

"Цей висновок має бути здійснений, цей пункт, з мого погляду, не обговорюється", - підкреслює Саркозі.

Тези статті французького керівника були оприлюднені незабаром після того як російський президент Дмитро Медведєв завірив його, що виведення російських військ з грузинської території почнеться в понеділок.

"Якщо ця частина угоди про перемир'я не буде виконана швидко і цілком, мені доведеться зібрати позачергове засідання Європейської ради, щоб розглянути наслідки", - пише Саркозі.

"Ми повинні також визначити, чи є інтервенція Росії проти її грузинських сусідів винятково жорстокою і надмірною реакцією або ж вона символізує нову жорсткість відносини Москви до її сусідів і до усього світового співтовариства", - вважає Саркозі.

За його словами, наслідки цього конфлікту "можуть стати катастрофічними, якщо вони знаменують собою стан нової "холодної війни".

Визнаючи, що перемир'я, у досягненні якого він виступав як посередник, "не вирішує усього", Саркозі відзначає, що Рада Безпеки ООН має вирішити питання про міжнародну присутність з метою "розлучити сторони і підтвердити, що вони виконують свої зобов'язання".

"Світовому співтовариству доведеться мобілізуватися для того, щоб прийти на допомогу переміщеним особам і біженцям, і щоб допомогти Грузії відновитися після руйнування", - додає він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування