Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія починає торгівельну війну з Україною?

Понеділок, 18 серпня 2008, 10:55

Відкрито ставши на сторону Грузії у військовому конфлікті на Кавказі, українська влада піддала свою країну великим економічним ризикам, вважає газета "Дело".

Наприкінці минулого тижня Росія заборонила ввозити сухе молоко з України, обґрунтувавши свої дії "невідповідністю фітосанітарним нормам". Однак експерти стверджують, що тут присутня політична складова.

"За бажання завжди можна знайти привід, для того щоб увести ті чи інші санкції або обмеження на продукти з України", - вважає директор із наукової праці Центру економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.

"За попередніми даними, у першому півріччі Україна експортувала в Росію продовольчої продукції на суму 970 мільйонів доларів. А це 26% від усього експорту", - каже начальник відділу з питань агропромислового комплексу Держзовнішнформа Антон Порембський.

Раніше Росія "виставила оборону" і проти українського м'яса і молочної продукції. За словами Порембського, лише обмежена кількість виробників зараз мають право на ввезення товарів цієї групи. Експерт констатує, що в цьому випадку Росія діяла навіть усупереч якій-небудь економічній вигоді.

"Після того, як із 2006 року українські сири перестали поставлятися в Росію, ціни на ринку істотно виросли", - пояснює він. Отже, РФ може дозволити собі заради політичних цілей пожертвувати економічною вигодою.

Експерти вже прогнозують, що ще деякі українські продтовари можуть стати наступною "ціллю" Росії – наприклад, спиртні напої.

"Покласти на лопатки" Україну росіяни можуть і за допомогою енергоресурсів, пише газета, нагадуючи, що ще на початку літа глава російського "Газпрому" Олексій Міллер пророкував, що у 2009 році ціна газу для нашої країни складе 400 дол. за тис. куб. м. у зв'язку з підвищенням вартості середньоазійського газу для Росії.

Потужним ударом по металургійній промисловості може стати обмеження на експорт із Росії коксівного вугілля. Прем'єр РФ Володимир Путін зовсім недавно заявив про необхідність такого кроку. Російський уряд уже створив міжвідомчу групу, що розгляне питання введення "коксового" ліміту до кінця року.

Між тим Україна уже відчуває дефіцит вугілля. У поточному році виробники збиралися частково покрити його за рахунок постачань з Росії, де планували закупити 4 млн. т сировини, зазначається в статті.

"Економічну війну" з Росією, за твердженням видання, уже відчув на собі Харцизький трубний завод, який входить у групу "Метінвест" Рината Ахметова. З початку року підприємство більш ніж у двічі (на 55%) знизило виробництво сталевих труб у порівнянні з цим же періодом минулого року, тому що завод втрачає замовлення основного покупця труб великого діаметра - "Газпрому", який переорієнтується на російських виробників.

Ці тенденції, на думку і російських, і українських експертів, лише посиляться після подій на Кавказі.

Україна ж пробує пручатися "наступу" Росії – зокрема, у рамках участі в робочій групі з розгляду заявки РФ про вступ до СОТ, говориться в статті.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...