Росія обіцяє НАТО розглянути його рішення під лупою

Понеділок, 18 серпня 2008, 20:27

Москва може переглянути своє співробітництво з НАТО в зв'язку із ситуацією в Південній Осетії, заявив постпред Росії при НАТО Дмитро Рогозін.

Про це він сказав у понеділок напередодні засідання на рівні голів МЗС країн НАТО, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Уся наступна реакція Росії, у тому числі можливий перегляд обсягу нашого співробітництва, графіка політичних зустрічей - усі ці рішення будуть прийняті завтра після того, як ми ознайомимося з підсумками засідання на рівні міністрів закордонних справ НАТО", - сказав Рогозін.

За його словами, Москва буде уважно стежити за рішеннями, що, як очікується, будуть прийняті.

"Якщо вони будуть супроводжуватися неприйнятною риторикою і торкатися змісту нашого співробітництва, його цінностей, то, відповідно, і ми будемо починати адекватні кроки", - заявив постпред.

Він підкреслив, що рада Росія-НАТО - "це не мовчазна згода Росії з усім тим, що збираються робити наші натовські колеги, це вулиця з двостороннім рухом".

При цьому Рогозін повідомив про те, що Москва відкликає заявку на проведення термінового засідання ради Росія-НАТО по ситуації в Південній Осетії, але має намір уважно проаналізувати підсумки засідання міністрів закордонних справ країн альянсу.

"Ми в лупу будемо розглядати ті рішення, що будуть прийняті на засіданні голів МЗС країн альянсу", - підкреслив постпред Росії при НАТО. "Заявка відкликана. Нам це засідання вже не потрібно", - додав він.

Торкаючись питання розміщення елементів ПРО в Польщі, Рогозін заявив: "Наша відповідь буде технічно простою, надзвичайно ефективною, миттєвою саме тому, що ми вважаємо, що дана система (ПРО США) ставить під сумнів російський стратегічний потенціал".

Як підкреслив Рогозін, "ми вдячні нашим польським колегам, що дозволили зняти всю цю пропагандистську лушпайку з ідеологією стратегічної протиракетної оборони США".

"Коли поляки запросили в обмін на розміщення цих елементів ПРО на своїй території допомоги американців у створенні (системи) протиповітряної оборони, то відразу виникло запитання: а ППО полякам навіщо така потужна?", - сказав Рогозін.

За словами дипломата, "в Ірані немає жодного літака, що міг би долетіти хоча б в одну сторону до території Польщі". "Зовсім очевидно: антиракети - проти Ірану, а ППО - проти Росії. Ну, спасибі за підказку", - зауважив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування