Райз порадила Росії відмовитися від "небезпечної гри"

Вівторок, 19 серпня 2008, 08:51

Держсекретар США Кондоліза Райз 18 серпня попередила Росію, що та веде "небезпечну гру", і Захід не дозволить Росії "досягти стратегічних цілей" у конфлікті на Північному Кавказі.

Вторгнення Росії в Грузію, за словами Райз, спрямовано на підрив демократії, ослаблення уряду країни і залякування населення всього регіону.

З такими заявами держсекретар США виступила в Брюсселі в передодні скликаного Сполученими Штатами екстреного засідання по Грузії голів МЗС 26 країн-членів Альянсу, яке має відбутися 19 серпня, повідомляє Лента.ру з посиланням на Reuters.

Райз заявила, що основною темою на засіданні буде переконання президента РФ Дмитра Медведєва дотриматися обіцянки про початок виведення військ із території Грузії відповідно до домовленостей про припинення вогню, досягнутих за посередництвом президента Франції Ніколя Саркозі.

"Я думаю, французи неодмінно вимагатимуть у росіян пояснень, чому російський президент не хоче чи не може дотримуватися свого слово", - заявила Райз.

У своїй промові Райз торкнулася і більш загальних питань міжнародних відносин.

"Ми підкреслюємо, що люди можуть почувати себе спокійно під захистом трансатлантичних структур. Ми нагадуємо, що Росія зараз дуже далека від тієї ролі геостратегічного центру, який відігравав Радянський Союз", - сказала вона.

"Російська стратегічна авіація зазіхала навіть на кордони США, а це - небезпечна гра, від якої росіянам варто було б відмовитися" - зазначила Райз.

Як відомо, останнім часом держсекретар США неодноразово різко висловлювалася з приводу ролі Росії в конфлікті на Північному Кавказі, звинувачуючи російські війська в порушенні перемир'я, вимагаючи від РФ "вивести свої військові підрозділи з грузинської землі" і загрожуючи Росії міжнародною ізоляцією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...