Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Тимошенко ПДЧ в НАТО навіть не згадують у планах

Вівторок, 19 серпня 2008, 11:44

У розробленому урядом законі "Про внутрішню і зовнішню політику України на період до 2010 року" не згадується необхідність приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ).

Про це пише газета "Комерсант-Україна", у розпорядженні якої опинився текст цього документа, розробленого за дорученням Кабміну Міністерством економіки.

Перша частина документа визначає пріоритети розвитку економічної, соціальної, гуманітарної і правової сфер України. "Нічого несподіваного в цьому розділі немає, більшість пунктів носять декларативний характер", зазначається в статті.

Так, наприклад, уряд пропонує подолати бідність, сформувати середній клас, знизити рівень соціального розшарування. Одним із пріоритетів, зокрема, вказується "забезпечення населення якісною питною водою".

Серед першочергових задач у сфері нацбезпеки – "підтримка на відповідному рівні боєздатності, бойової і мобілізаційної готовності збройних сил та інших військових формувань", а також "завершення їхнього переходу до комплектування військовослужбовцями, які проходять військову службу за контрактом".

Таке формулювання було внесено за рекомендацією Міноборони – у первинному варіанті тексту йшлося лише про "прискорення" переходу армії на контрактну основу.

Тим часом найбільшої уваги заслуговує другий розділ документа, який визначає стратегічні пріоритети зовнішньої політики України.

Головним напрямком для України повинна стати "подальша європейська і євроатлантична інтеграція". У відносинах з Європейським союзом передбачається "поетапне всебічне наближення" України до стандартів і законодавства ЄС, передбачене укладання з ЄС "нового посиленої угоди".

При цьому в первинному варіанті документа пропонувалося укласти такий договір "на принципах взаємоузгодженого бачення довгострокової перспективи отримання Україною членства в Євросоюзі".

У МЗС підкреслювали, що угода з ЄС має містити в собі положення про створення поглибленої і всебічної зони вільної торгівлі між Україною й ЄС, а також відкривати перспективу для упровадження взаємного безвізового режиму між Україною та ЄС, однак цю рекомендацію залишили без уваги.

Прикметно, що документ не передбачає активізації або розширення співпраці України з НАТО. Йдетсья лише про "продовження практичної співпраці" з альянсом – зокрема, про участь України в миротворчих операціях та інформуванні громадськості про діяльність НАТО.

При цьому рекомендації МЗС конкретизувати цей пункт залишилися неврахованими – в останній редакції законопроекту не залишилося навіть згадування про ПДЧ.

Крім того, з останньої редакції документа був виключений пункт, що утверджує принципи побудови взаємин з іншими державами. У первинному варіанті передбачалося, що двосторонні відносини будуватимуться з урахуванням "статусу стратегічного партнерства, вимог добросусідства, взаємовигідного прагматизму і готовності враховувати на паритетних засадах законні інтереси України".

Що стосується Росії, то законопроект визначає лише збереження і зміцнення рівноправних і добросусідських відносин.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування