Україна починає зміцнювати оборону на півдні та сході

Вівторок, 19 серпня 2008, 12:44

Грузино-осетинський військовий конфлікт змушує керівництво України посилювати обороноздатність держави, пише "Дело".

Уже цієї осені Міноборони вимагатиме у парламенту збільшити фінансування армії. Раніше оборонному відомству планувалося додатково виділити 2 млрд. грн., однак тепер запити військових значно зростуть.

Додаткові кошти планується витратити на формування нових підрозділів і модернізацію озброєнь у чинних армійських частинах на Півдні та Сході країни, пише видання.

За словами високопоставленого джерела в Міноборони, відповідна розмова уже відбулася з президентом, і той попередньо схвалив пропозицію військових.

Як говориться в статті, уже починаючи з цього року на захист Криму і сходу країни від потенційного нападу держава планує виділяти додаткові кошти.

Високопоставлене джерело в Міноборони повідомило газеті, що в першу чергу посилення має торкнутися частин протиповітряної оборони.

За словами заступника начальника Генштабу Міноборони Ігоря Романенка, торік на Сході України вже був сформований новий зенітно-ракетний полк протиповітряної оборони, задача якого – забезпечити захисну парасолю над Донецькою й Луганською областями.

"Ми не стоїмо на місці, а удосконалюємося відповідно до викликів, які виникають у світі", - так прокоментував він необхідність створення нового полку по лівий бік Дніпра.

Крім того починаючи з цього року, Міноборони акцентуватиме увагу на захисті південних регіонів і, зокрема, Криму. Йтися може про чисельне збільшення сил ППО, перебазування з інших регіонів зенітно-ракетних комплексів і літаків-винищувачів, модернізацію наявних ракет і зенітно-ракетних комплексів (ЗРК).

Крім того, в Україні на даний час продовжується активне фінансування власного багатофункціонального ракетного комплексу. Роботи з його розробки ведуться вже кілька років, особливо інтенсивно в останні три роки. Головний розробник – Дніпропетровський ракетний завод "Південмаш".

За словами генерал-лейтенанта Романенка, комплекс передбачає уніфіковане використання ракет ППО в сухопутних і авіаційних військах, а також у військово-морських силах. "Одна базова ракета буде використовуватися в схемі "земля – повітря", "земля – земля", "берег – корабель", "корабель – берег" і "корабель – повітря", - говорить заступник начальника Генштабу.

Випробування окремих елементів багатофункціонального комплексу почнуться після 2010 року, повідомив генерал-лейтенант. Нова система ППО буде цілковито українського виробництва, за винятком незначного відсотка деталей.

"Дело" також пише про те, які об'єкти в Україні можуть стати ціллю потенційного супротивника у випадку нападу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування