Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко радить зробити все, щоб не повторився кавказький сценарій

Середа, 20 серпня 2008, 15:22

Президент Віктор Ющенко заявляє про те, що необхідно зробити все, щоб сценарій Південної Осетії не був поширений на інші заморожені конфлікти.

Про це він сказав на спільній з президентом Румунії прес-конференції в Києві, повідомляє прес-служба глави держави.

"Події, які відбулися на Кавказі за останні 12 днів, принесли велику шкоду міжнародним відносинам. За ці майже два тижні була втрачена велика частина тої довіри, яка формувалася роками в міжнародних відносинах", - заявив Ющенко.

На думку обох президентів, події у Грузії поставили під сумнів енергетичну безпеку Європейського Союзу та актуалізували тему диверсифікації поставок енергоносіїв.

Ющенко повідомив позицію, щодо якої було досягнуто згоди під час переговорів з Траяном Басеску.

"Ми все повинні зробити, щоб не дозволити такому сценарію поширюватися на інші заморожені конфлікти. Ми всі повинні твердо заявити, що не визнаємо будь-якого військового сценарію вирішення подібного роду конфліктів", - сказав Ющенко.

Він заявив, що територіальна цілісність суверенної держави є пріоритетним принципом вирішення подібних ситуацій.

"Україна та Румунія мають спільні позиції щодо основних напрямків врегулювання цієї проблеми", - сказав президент, додавши, що вони зафіксовані у спільній заяві глав держав, прийнятій за підсумками переговорів.

Ющенко привітав попередні домовленості щодо врегулювання ситуації у Грузії. Водночас, він висловив занепокоєння тим, що хід реалізації тих домовленостей уповільнено, що, зокрема, стосується виведення іноземних військ з території Грузії.

Президент висловив переконання, що вирішення цієї ситуації потребує послідовних консолідованих міжнародних зусиль, оскільки "тільки такий широкий формат дій може гарантувати стабільність у зоні даного конфлікту".

У цьому контексті Ющенко заявив про необхідність удосконалення конфігурації миротворчого контингенту у Грузії. "Миротворча формула, яка працювала до цього, показала свою неефективність", - вважає президент.

У свою чергу, Басеску погодився з цієї оцінкою і висловив переконання, що і в інших заморожених конфліктах механізми підтримання миру не є дієвими.

"Існує ризик, що рано чи пізно ці механізми перейдуть у регіональні конфлікти. Тому я буду підтримувати позицію ЄС щодо винайдення інших механізмів для вирішення заморожених конфліктів", - сказав президент Румунії.

Ющенко повідомив про те, що і Україна, і Румунія й надалі приділятимуть увагу гуманітарному та соціально-економічному аспектам конфлікту. Зокрема, Україна продовжуватиме надавати гуманітарну допомогу для постраждалих у зоні конфлікту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування